Nieuw uit het laboratorium: brood dat 60 dagen houdbaar is

Brood.Beeld anp

Het Amerikaanse bedrijf Microzap vond het maar zonde, al dat lekkere brood dat na een paar dagen de prullenbak in verdwijnt. Onderzoekers van het bedrijf bedachten daarom een techniek waarbij schimmelsporen gedood worden in een geavanceerde magnetron.

In Nederland is brood het meest weggegooide product; per jaar zijn dit 208 miljoen broden ter waarde van ruim 300 miljoen euro. Een van de grootste bedreigingen voor brood is schimmel. Brood wordt namelijk meestal in plastic verpakt. Als er dan na het verpakken nog water in het brood verdampt, stijgt dit naar het oppervlakte en maakt alles vochtig. Dit zijn perfecte omstandigheden voor de Rhizopus stolonifer, de verantwoordelijke schimmel.

Meestal is een brood na tien dagen beschimmeld, maar door de nieuwe techniek kan een brood tot ruim twee maanden goed blijven. Don Stull, directeur van Mircozap, denkt dat de hoeveelheid weggegooid brood door de ontdekking enorm zal afnemen.

Magnetron
In hun laboratorium bij de Texas Tech University in Lubbock waren de onderzoekers bezig met de ontwikkeling van een soort metalen magnetron voor het vernietigen van bijvoorbeeld de MRSA-bacterie en salmonella, toen ze ontdekten dat de schimmel ook vernietigd werd. 'We behandelden een boterham in het apparaat en daarna controleerden we regelmatig de schimmelhoeveelheden. Na 60 dagen bevatte het brood dezelfde hoeveelheden als toen het net uit de oven kwam,' zegt Stull tegen de BBC.

Volgens de onderzoekers kan de techniek voor verschillende producten ingezet worden, onder andere bij vleeswaren, groente en dierenvoedsel. Het enige fruit waarbij dit nog niet gelukt was, waren meloenen. 'We hebben onze machine gebruikt om ze te behandelen, maar ze raakten er door beschadigd.'

Kopen
Het is nog maar de vraag of consumenten het langer houdbare brood überhaupt willen kopen. 'De consument moet het nog wel accepteren. Voor de meeste mensen is het een gevoelskwestie en als het gevoel van kwaliteit blijft, dan zullen mensen het accepteren', meent Stull. Maar of het brood nog lekker is na 60 dagen?

Voedselverspilling is een groot probleem in Westerse landen. In Nederland gooien mensen jaarlijks per persoon 50 kilo in de afvalbak, totale waarde: 2,5 miljard euro. Amerikanen maken het helemaal bont, uit een recente studie blijkt dat een familie per jaar ongeveer 40 procent van het voedsel weggooit, dit is omgerekend 127 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden