Nieuw type blauwtong ook in Duitsland

HANNOVER (ANP) - Het nieuwe type blauwtong dat onlangs in Nederland werd geconstateerd, is ook in Duitsland opgedoken. Runderen van drie veehouders in de buurt van de Nederlandse grens kampen met de dierziekte, meldden de Duitse autoriteiten donderdag.

De bedrijven hadden geen contact met Nederlandse bedrijven. De autoriteiten sluiten besmetting via muggen dan ook niet uit, zoals ook bij het oudere type.

Het nieuwe type is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-Afrika. Nederlandse boeren zouden uit dat land een illegaal serum hebben geïmporteerd om hun veestapel tegen blauwtong in te enten. De Algemene Inspectiedienst (AID) en de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) onderzoeken de oorzaak. Op dit moment zijn er geen bedrijven die ervan worden verdacht het vaccin illegaal te hebben ingezet. Het is niet uit te sluiten dat het virus via import van gevaccineerde dieren in ons land terecht is gekomen.

Routinecontrole

Woensdag was het eerste geval van een blauwtongvariant in Oostenrijk geconstateerd. De dierziekte werd aangetroffen bij een koe tijdens een routinecontrole in Schürding in Opper-Oostenrijk.

Blauwtong, dat vooral voorkomt bij runderen, schapen en geiten, is niet gevaarlijk voor de mens. Bij dieren kan het de vruchtbaarheid en melkproductie beïnvloeden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden