Nieuw tuinseizoen

,,Lieve hemel, wat is januari een lange maand. Was het maar vast februari'', schrijft Karel Capek (1890-1938) in 'Het jaar van de tuinier'. Een verzuchting die voor veel tuinliefhebbers herkenbaar is. Voor donkere winteravonden is er geen leuker tuinleesboek te vinden. In het voorwoord van de onlangs verschenen herdruk plaatst Paul Geerts de Tsjechische auteur in de omgeving van zijn tijd. Het is opmerkelijk dat een tekst uit 1929 nog niets aan zeggingskracht heeft verloren.

Julia Voskuil

Via de belevingswereld van de tuinier worden allerlei menselijke onhebbelijkheden en kwaliteiten met veel humor aan de kaak gesteld. De eenvoudige lijntekeningetjes van broer Jozef zijn al even ontroerend en geestig als de tekst. Hoewel Karel Capek zelf geen ervaren tuinier was, heeft hij door zorgvuldig observeren de ziel van 'de' tuinliefhebber blootgelegd. Vooral tuiniers zullen veel leesplezier beleven aan de handelingen en situaties in de tuin, beschreven door het jaar heen.

Onlangs verscheen in dezelfde serie Tuinliteratuur (uitgeverij Gianotten) nog een herdruk, 'Het geluk van de tuin' door Pieter Verhagen (1882-1950). Deze stedenbouwkundige en landschapsarchitect was wél een fervent tuinier. Twintig jaar lang hield hij aantekeningen bij voor een boek, maar die informatie ging verloren tijdens het bombardement in mei 1940 op Rotterdam. Tijdens de hongerwinter zette hij echter zijn ideeën over tuinen op papier. Hij had daar uitgesproken opvattingen over en was wars van modieuze effecten. De afgelopen jaren werd 'Het geluk van de tuin' dan ook beschouwd als een begerenswaardige, maar schaars verkrijgbare antiquarische titel. De kritische toon maakt het boek tijdloos en interessant. Vanaf 1946 was Verhagen betrokken bij de wederopbouw van vele stads- en dorpscentra. Tuinieren bleef zijn favoriete tijdverdrijf. 'Het jaar van de tuinier' (ISBN 9077276076, euro18,50) en 'Het geluk van de tuin' (ISBN 9077276149, euro25) zullen u inspireren en uw nieuwe tuinseizoen een vliegende start geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden