Nieuw topinstituut voor Amsterdam

Studenten in het Amsterdamse Science Park waar het nieuwe instituut voor stedelijke innovatie moet komen. Dit instituut moet een aanzuigende werking hebben op kennisintensieve bedrijven. Beeld Mariette Carstens, HH
Studenten in het Amsterdamse Science Park waar het nieuwe instituut voor stedelijke innovatie moet komen. Dit instituut moet een aanzuigende werking hebben op kennisintensieve bedrijven.Beeld Mariette Carstens, HH

Een trio bestaande uit de universiteiten van Wageningen en Delft en het Massachusetts Institute of Advanced Studies (MIT) uit Boston zal hoogstwaarschijnlijk een kennisinstituut openen in Amsterdam. De drie gerenommeerde universiteiten (MIT hoort tot de besten ter wereld), krijgen hiervoor 50 miljoen euro van de gemeente Amsterdam gedurende de komende tien jaar. Eind 2014 moet het instituut van start gaan.

Laura van Baars

Zelf brengen de drie universiteiten, met behulp van onderzoeksgelden uit Den Haag en Brussel en bedrijven als Shell, Alliander, Cisco, Accenture, IBM en KPN, 200 miljoen mee naar de stad.

Het trio 'won' een wedstrijd die Amsterdam uitschreef onder universiteiten en bedrijven om het beste plan voor een instituut dat stedelijke leefbaarheid gaat onderzoeken. Gisteren maakte juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf bekend dat het Institute for Advanced Metropolitan Solutions het beste van vier ingediende plannen was.

De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit, Beijing University of Technology, Keio University Japan, Columbia University uit New York en Duke University uit North Carolina dongen ook mee. Dijkgraaf: "Dit trio won omdat we dankzij de technische kennis uit Delft, de landbouwkennis uit Wageningen en de kennis over stedelijke technologie van MIT kennis naar Amsterdam halen die er nog niet was."

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels lobbyde twee jaar om internationale universiteiten enthousiast te maken voor een dependance in Amsterdam. MIT heeft er al meerdere over de hele wereld, bijvoorbeeld in Singapore.

Economische perspectieven
Amsterdam wil na Boston en Singapore de derde stad worden die groot is in 'metropolitan solutions', oftewel kennis over stedelijke leefbaarheid. "Aangezien het niet lang meer duurt voor 80 tot 90 procent van de wereldbevolking in steden leeft, liggen hierin veel economische perspectieven", schetst Gehrels.

De eis die Amsterdam stelde was dat iedere euro die zij in het project steekt, verviervoudigd moet worden. "Bij dit voorstel hebben wij er veel vertrouwen in dat dat lukt", zegt Dijkgraaf.

Wageningen, Delft en MIT denken tot 2022 twee tot vijf nieuwe bedrijven naar Amsterdam te kunnen halen, 30 tot 70 start-ups voor studenten te kunnen oprichten, 100 tot 150 voltijdsbanen voor onderzoekers te kunnen creëren en 200 tot 250 masterstudenten te kunnen afleveren op gebieden als logistiek, water, duurzaamheid, hightech of landbouw. Per jaar is er 25 tot 30 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek en het koppelen van onderzoek aan de handel. Wethouder Gehrels hoopt dat dit wetenschappelijke klimaat een aanzuigende werking zal hebben op andere universiteiten en bedirjven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden