Nieuw systeem voor geluidsmetingen Schiphol

(Novum) - Er komt een nieuw systeem om de geluidsoverlast rond Schiphol te meten. Die toezegging deed minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) woensdag aan de Tweede Kamer tijdens een debat over de geluidsoverlast rond de nationale luchthaven. De bewindsman volgt hiermee de wens van een Kamermeerderheid.

Bij het huidige systeem wordt het geluid dat vliegtuigen produceren niet daadwerkelijk gemeten, maar berekend aan de hand van modellen. Dit is veel te complex en leent zich voor velerlei uitleg, menen de fracties in de Kamer. "De modelmatige benadering is complex en moeilijk te begrijpen", zo verwoordde Paul Tang (PvdA) zijn sentiment en dat van zijn collega's.

Eurlings gaf de parlementariërs gelijk. "Ik begrijp de onrust rond de complexiteit en onnavolgbaarheid van het huidige stelsel. Misschien heeft het systeem zijn langste tijd wel gehad." Het stelsel mag niet 'multi-interpretabel zijn', stelde de bewindsman. 'Grote beleidsvragen' over de toekomst van de 'mainport' raken hierdoor op de achtergrond. Omwonenden weten niet meer wat zij in hun dagelijks leven hebben aan de discussie over Schiphol, aldus Eurlings.

De bewindsman zegde toe nog deze kabinetsperiode te beginnen aan de invoering van een nieuw stelsel. Hierbij wordt ook onderzocht of weer echte meetapparatuur in het gebied rond de luchthaven wordt geplaatst. "Meten is weten."

Het kabinet laat zich over het nieuwe systeem eerst adviseren door de zogenoemde Tafel van Alders. Deze commissie onder leiding van oud-commissaris van de Koningin in Groningen Hans Alders (PvdA) bracht vorig jaar een advies uit over de toekomst van Schiphol en de regio tot 2010. Alders' nieuwe advies over de geluidmetingen wordt in mei verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden