Nieuw spaarfonds voor aardgasbaten

Opbrengst moet economie stimuleren

Stop de aardgasbaten in een investeringsfonds om onderzoek en innovatie te financieren. Zo kan Nederland zich voorbereiden op zijn economische toekomst, als al het gas uit de grond is.

Dat voorstel van D66-leider Alexander Pechtold kan rekenen op steun van de coalitie en de bevriende ChristenUnie en SGP.

Pechtold doopte het 'toekomstfonds' gisteren tijdens het debat over de toekomst van de Nederlandse economie. Dat vond plaats naar aanleiding van het rapport 'Naar een lerende economie' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). "We moeten ervoor zorgen dat we niet met lege hoofden en handen komen te staan", aldus Pechtold.

Het investeringsfonds lijkt sterk op het Fonds Economische Structuurversterking (FES), dat pas drie jaar geleden tijdens het eerste kabinet-Rutte werd opgeheven. Ook dat fonds werd gevuld met de inkomsten van de overheid uit het aardgas.

Het werd in 1995 opgericht om investeringen uit te financieren in de infrastructuur en ook destijds was de gedachte dat het aardgas uit Nederlandse bodem moest worden omgezet in 'kapitaal' boven de grond.

De twee bekendste projecten die uit het FES gefinancierd werden, zijn de Betuwelijn en de HSL. In 2005 werd de doelstelling van het FES uitgebreid tot bijdragen aan versterking van de kenniseconomie, zodat ook andere zaken dan infrastructuur voor financiering in aanmerking zouden komen.

Het fonds mislukte uiteindelijk. Vooral omdat zo'n beetje alles voor financiering uit het FES in aanmerking kwam. Zo kreeg de gemeente Den Haag 17,5 miljoen euro uit het FES, omdat de stad van vrede en recht ook wel een Institute for Globale Justice kon gebruiken.

"Het Fes was uiteindelijk ernstig vervuild", stelt D66-Kamerlid Wouter Koolmees. "Het wordt nu zaak vooral goed te regelen dat uit het nieuwe fonds alleen projecten betaald gaan worden die echt bijdragen aan het verdienvermogen van de economie."

Financieel woordvoerder Koolmees verwacht overigens dat het nog wel een paar jaar kan gaan duren voor alle aardgasbaten ook daadwerkelijk in het fonds worden gestort. "Het gaat in totaal om rond de 12 miljard euro per jaar. Nu zit dat nog in de gewone overheidsbegroting en daar haal je het niet zomaar uit weg."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden