Nieuw soort pesticide sneller onder de loep

Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) beoordeelt nieuwe, doorgaans minder milieuvervuilende bestrijdingsmiddelen voor de land- en tuinbouw met voorrang. Zo hoopt het college sneller in te lopen op de achterstand in de onderzoeken.

Dat zei CTB-voorzitter D. Tommel gisteren in het Vara-radioprogramma Vroege Vogels. Volgens hem is 80 procent van de toegestane bestrijdingsmiddelen niet beoordeeld door het CTB. Volgens Tommel komt dat door de voortdurende wijzigingen van wetten en regelgeving.

De 'slimme' aanpak van het CTB bestaat eruit dat alle nieuwe middelen die worden aangemeld met voorrang worden beoordeeld, terwijl de meest schadelijke middelen worden herbeoordeeld. Zo hoopt het CTB een inhaalslag te boeken. ,,Nieuwe middelen zijn bijna allemaal beter voor het milieu'', zegt Tommel.

In juli verbood de president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven nog negen gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw. De boerenorganisatie LTO Nederland wilde deze middelen, die inmiddels waren verboden, toch blijven gebruiken. Minister Pronk van milieu en staatssecretaris Faber van landbouw hadden dat willen toestaan, maar de milieubeweging stak daar een stokje voor.

Het CTB wil niet wachten op de toekomstige Europese beoordeling van pesticiden en andere gewasbeschermingsmiddelen. In Nederland is het college de enige instantie die over dergelijke middelen oordeelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden