Nieuw Sinfonietta

Komend weekeinde zijn er twee optredens van Nieuw Sinfonietta Amsterdam in de Robeco Zomerconcerten van het Concertgebouw. Op zaterdag speelt het strijkorkest de Nederlandse première van 'Gondwana-Land' van de

Australische componist Peter Sculthorpe. Die avond verder Mozarts 'Sinfonia concertante', Schuberts 'Adagio en rondo' en Dvoráks 'Serenade'. Als solisten treden de 'eigen' strijkers Candida Thompson, Liesbeth Steffens en Peter Brunt aan. Een dag later volgt de 'Serenade' van Tsjaikovski, het Fluitconcert van Mozart en 'Migrations' van Williams. Soliste dan is Abbie de Quant. Beide concerten worden gedirigeerd door Peter Oundjian.

London Winds. De strijkers van Nieuw Sinfonietta worden vrijdag 4 augustus voorafgegaan door de blazers van de London Winds onder leiding van klarinettist Michael Collins (echtgenoot van Isabelle van Keulen). Als gast treedt de befaamde pianist Mikhail Pletnev aan, die onlangs voor Collins een geslaagde bewerking maakte van Beethovens Vioolconcert. Op het programma Pianokwintetten van Beethoven en Rimsky-Korsakov, 'Mladi' van Janácek en de 'Six Bagatelles' van Ligeti.

Peter Schreier. De wereldberoemde Duitse tenor Peter Schreier doet in zijn nadagen als zanger dinsdag 8 augustus het Concertgebouw aan. Met pianiste Camillo Radicke brengt hij muziek van Bach, Mendelssohn en Schubert. Waarschijnlijk een van de laatste gelegenheden om Schreier live mee te maken.

Zanglaureaten. Een van de positieve gevolgen van de afgelopen Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel is dat de laureaten verschillende concerten met orkest kunnen geven. Het European Union Baroque Orchestra begeleidt woensdag 9 augustus onder leiding van Roy Goodman in het Concertgebouw de finalisten Olga Pasichnyk (derde prijs), Margriet van Reisen (zesde prijs) en Robert Pomakov (geen prijs). Op het programma de cantate 'Apollo e Dafne' van Hündel (met Pomakov en Pasichnyk) en Bachs cantate 'Widerstehe doch der Sünde' (met Van Reisen).

Pop

Jimmy Bosch. Als kind van Puertoricaanse ouders groeide trombonist Jimmy Bosch op in de levendige salsa-scene van New York. Tegenwoordig staat Bosch bekend als salsa-rebel, omdat hij uitsluitend de oorspronkelijke Salsa Dura speelt, een heftige variant met een sterke ritmische groove en ruimte voor improvisatie van muzikanten en zanger. Zondag 6/8 speelt Bosch met band in Paradiso Amsterdam.

African Festival. Het naar eigen zeggen oudste en grootste Afrikaanse muziekfestival in Europa vindt zaterdag 5/8 plaats in het Delftse Hout Park. Optredens van onder meer Alice Wamulume uit Zambia, Yamo Yamo uit Ivoorkust, George Darko uit Ghana, Salih Nour en zijn band uit Soedan. Muziek van 12.00 uur tot 23.00 uur.

Dale Watson schrijft en speelt in de traditie van de Amerikaanse honky-tonk-muziek van de jaren zestig. Zijn overduidelijke aversie tegen de hedendaagse country bezorgde hem de bijnaam 'hardcore troubadour'. Donderdag 10/8 in Paradiso

Amsterdam.

Junkie XL. Zaterdag 5/8 optreden in Dance Valley Spaarnwoude.

Krezip. Zaterdag 5/8 in Nirwana in Lierop.

Orphanage. Zaterdag 5/8 optreden in Nirwana in Lierop.

Jazz

'Cuba in De IJsbreker', het muzikale deelprogramma van de fototentoonstelling 'Cuba in Marseille', wordt dit weekeinde in Amsterdam afgesloten met drie optredens. Het Alfredo Rodríguez Latin Jazz Quintet (een groep met een bijzondere bezetting van piano, contrabas, congas, timbales en viool) speelt vanavond. Het twaalfkoppige Rumba-ensemble Clave Y Guaguancó geeft vrijdag zijn eerste Nederlandse optreden. Zondag speelt het opnieuw in De IJsbreker, maar dan bijgestaan door dj Bobby Boogaloo.

Gijs Hendriks, de bekende tenor- en sopraansaxofonist uit Utrecht, viert dit jaar zijn 45-jarig jubileum als jazzmusicus. Zaterdag speelt hij met zijn Kwartet in Den Oever in de jazzclub Bij Max.

Poëzie

Het Tuinfeest. Aan de vooravond van de jaarlijkse grote Deventer Boekenmarkt (die op zondag 6 augustus plaatsvindt), organiseert de Stichting Theater Bouwkunde voor de derde keer een grote poëziemanifestatie onder de naam Het Tuinfeest, waaraan meer dan dertig dichters deelnemen. Onder anderen Eva Gerlach, Michaël Zeeman, C.O. Jellema, K.Michel, en Gerrit Komrij geven acte de présence. Het muzikale gedeelte van de dag wordt verzorgd door Lenette van Dongen, Alex Roeka, de band Naar Tevredenheid, en de PoëzieJukebox. 5/8 vanaf 16.00.

Beeldende kunst

Een grote serie etsen van Rembrandt, en alle zogenoemde staten van deze kunstwerken, zijn door het Rijksmuseum in Amsterdam en het British Museum in Londen samengebracht voor een tentoonstelling. Het eerste deel van de expositie, die vanwege de omvang in tweeën is gesplitst, is tot en met 8 oktober in het Rijksmuseum te zien. De tentoonstelling geeft een kijkje in de keuken van de Hollandse meester. De verschillende fases laten zien hoe Rembrandt figuren toevoegde, composities veranderde en speelde met het licht. Rembrandts werkwijze wordt nog duidelijker, doordat ook tekeningen en olieverfschilderijen aan de tentoonstelling zijn toegevoegd. In totaal worden 250 werken getoond. Het eerste deel bestaat uit zo'n honderd etsen. Het tweede deel van de expositie is te zien van 14/10 t/m 7/1 (2001).

Prenten. Het Prentenkabinet in Leiden (Rapenburg 65) wijdt deze zomer een tentoonstelling aan het grafische werk van Daniel Hopfer (circa 1470-1536) en Lucas Cranach de Oude (circa 1472-1555). De expositie is op werkdagen te bezoeken tussen 14.00 en 17.00 uur.

Historische prenten. Liefhebbers van historische prenten kunnen deze zomer ruimschoots aan hun trekken komen. Het Rijksmuseum Amsterdam, het Dordrechts Museum en het Historisch Museum Rotterdam hebben de handen ineengeslagen en tonen drie historische atlassen. Dit zijn unieke verzamelingen prenten, portretten en tekeningen die de afgelopen eeuwen zijn gemaakt over destijds actuele onderwerpen. Sommige gebeurtenissen zijn door bekende kunstenaars in beeld gebracht. Vaak zijn het prenten die destijds voor kranten of tijdschriften werden gemaakt. Zo zijn er afbeeldingen te zien van dijkdoorbraken of aangespoelde potvissen. De tekeningen kunnen dan ook gezien worden als voorlopers van de huidige krantenfoto's of tv-journaals. Het Historisch Museum Rotterdam toont t/m 1 oktober de bekende Atlas Van Stolk, de atlas die vernoemd werd naar de verzamelaar Abraham van Stolk. Het Dordrechts Museum toont de atlas van Simon van Gijn en het Rijksmuseum exposeert t/m 15 oktober de historische atlas van Frederik Muller, een fanatiek verzamelaar van historieprenten uit de negentiende eeuw. Muller verzamelde vrijwel alle historische prenten over gebeurtenissen in Nederland en de overzeese gebiedsdelen. Hij beschreef alle gebeurtenissen die op de prenten te zien zijn in chronologische volgorde, waardoor een geschiedenis in beeld ontstond. Zijn vierdelige catalogus die tussen 1863 en 1881 verscheen, is nog steeds een standaardwerk. Hiervoor gebruikte hij ook prenten van de verzamelaars Simon van Gijn en Abraham van Stolk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden