'Nieuw seizoen is lachwekkend provinciaals'

Gisteren zond de Vara de allereerste aflevering uit van 'Borgen', de internationaal gelauwerde Deense dramaserie over een soort Deense Femke Halsema die premier wordt. In Denemarken zelf loopt het derde seizoen al enkele weken. En die valt in minder goede aarde dan de eerste twee seizoenen.

Het tweede seizoen eindigde ermee met dat premier Birgitte Nyborg verkiezingen uitschreef. In het derde seizoen zijn we tweeënhalf jaar verder. Birgitte heeft de politiek verruild voor een flitsende internationale carrière.

De twee eerste seizoenen leken de politieke werkelijkheid in Denemarken te voorspellen. Zo kreeg Denemarken net na het opnemen van seizoen twee voor het eerst een vrouwelijke premier, Helle Thorning-Schmidt (sociaal-democraten).

Seizoen drie daarentegen grijpt terug op gebeurtenissen uit het verleden van de Deense politiek toen de liberaal-conservatieve regering samen met haar nationalistische gedoogpartij het immigratiebeleid stevig aanscherpte.

Juist vanwege deze verscherpingen wil Birgitte Nyborg terugkeren naar de politiek. "Te politiek correct", meenden veel kijkers in het land dat tussen 2001 en 2011 toewerkte naar één van de strengste immigratieregels in de EU. De krant Jyllands-Posten- bekend van de Mohammed-cartoons - noemt het nieuwe seizoen van Borgen 'lachwekkend provinciaals', omdat de politici zo voorzichtig met allochtonen omgaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden