Nieuw rijbewijs laat nog even op zich wachten

De introductie van het nieuwe rijbewijs is uitgesteld. Op 1 november de dienst voor het wegverkeer RDW in Veendam een nieuw plastic kaartje lanceren, met geavanceerde veiligheidssnufjes. Maar het nieuwe rijbewijs kwam niet door de test.

In Nederland worden jaarlijks anderhalf miljoen rijbewijzen uitgegeven - tachtig procent verlenging, twintig procent nieuw. Het bedrijf Morpho maakte die rijbewijzen, die sinds oktober 2006 een creditkaartformaat hebben en van kunststof zijn. Met ingang van deze maand is het contract met Morpho afgelopen. Na Europese aanbesteding ging de rijbewijsproductie naar het Franse bedrijf Gemalto. Dat gaat blanco kaartjes leveren aan RDW, met een chip om vervalsing tegen te gaan. De dienst bedrukt de kaartjes in eigen huis in Veendam op twee grote machines. Die doen sinds januari ook al dienst om de nieuwe kentekencards te bedrukken, opvolger van het papieren kentekenbewijs. "Door de kaarten in Veendam te drukken hoeven de privégegevens van rijbewijsbezitters niet meer naar buiten, dat is dus veiliger'', aldus RDW-woordvoerder Sjoerd Weiland.

Afgelopen weekend zou het eerste officiële nieuwe rijbewijs worden geperst. Maar dat is niet doorgegaan . Volgens Weiland was er nog "een heel klein onderdeeltje waaraan een kwalitatieve aanpassing mogelijk was''. Details wil hij niet geven. De woordvoerder bezweert dat het nieuwe kaartje voldeed aan Europese richtlijnen. "Het kan alleen nog beter. Wij willen voldoen aan de allerhoogste normen van zorgvuldigheid. Daarom hebben we besloten de testfase te verlengen." Weiland verwacht dat het rijbewijs nieuwe stijl nog deze maand in Veendam uit de machine zal rollen. Voorlopig blijft Morpho in Haarlem de exemplaren drukken.

Voor de productie van het rijbewijs - een officieel legitimatiebewijs - is de bewaking bij RDW in Veendam verscherpt: er zijn extra hekken en camera's gekomen en 24-uurs live beveiliging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden