Nieuw rapport zaait twijfel over doodsoorzaak arrestant Henriquez

Is er sprake van een onderliggend medisch probleem of is de dood te wijten aan buitensporig geweld van de agenten? De patholoog en een andere forensisch arts moeten nu de gelegenheid krijgen om op de nieuwe conclusie te reageren. Beeld ANP
Is er sprake van een onderliggend medisch probleem of is de dood te wijten aan buitensporig geweld van de agenten? De patholoog en een andere forensisch arts moeten nu de gelegenheid krijgen om op de nieuwe conclusie te reageren.Beeld ANP

De Arubaan Mitch Henriquez is op 28 juni 2015 niet overleden als gevolg van verwurging door een nekklem toen agenten hem aanhielden, maar vermoedelijk door hartritmestoornissen of een hartstilstand. Een rapport met die conclusie heeft vandaag niet alleen tot grote verwarring geleid bij de familie van het slachtoffer, maar ook bij het Openbaar Ministerie en de rechtbank Den Haag.

Han Koch

Geen van de partijen was op de hoogte van dit nieuwe onderzoek naar de toedracht van de dood van Henriquez. De opdracht voor het onderzoek kwam van de advocaten van de twee agenten die vervolgd worden voor de dood van de man.

Wie het onderzoek heeft uitgevoerd, wordt door geen van de procespartijen bekendgemaakt. Dat het onderzoek nu pas komt, twee weken voor de feitelijke behandeling van de zaak zou plaatsvinden, doet bij Richard Korver, advocaat van de nabestaanden, het idee ontstaan dat de advocaten van de agenten net zo lang zijn doorgegaan tot ze een expert hadden gevonden die een voor hun cliënten ontlastend rapport kon leveren. Volgens Korver heeft de expert ook geen “onderzoek aan het lichaam gedaan, maar alleen op basis van het dossier”. Henriquez is al begraven.

Het OM had eerder geconcludeerd, op basis van onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut, dat Henriquez overleed door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals. Dat zou het gevolg zijn geweest van een nekklem.

Helemaal uit Aruba

De familie van Henriquez is inmiddels uit Aruba overgekomen om het proces, dat op 6 april zou beginnen, bij te wonen. Maar de rechtbank kan de inhoudelijke behandeling van de zaak nu niet laten doorgaan, want de oorzaak van Henriquez’ dood is de kern van de zaak. Is er sprake van een onderliggend medisch probleem of is de dood te wijten aan buitensporig geweld van de agenten? De patholoog en een andere forensisch arts moeten nu de gelegenheid krijgen om op de nieuwe conclusie te reageren.

De zitting op 6 april wordt nu een zogeheten pro forma-zitting met als enige agendapunt het nieuwe rapport. Wanneer de zaak inhoudelijk op de rol komt, is niet bekend. De kans is groot dat dat pas na de zomer gebeurt.

Van de twee agenten die worden vervolgd, paste één de nekklem toe. De ander sloeg Henriquez op zijn neus en gebruikte pepperspray, stelt het OM.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden