Nieuw Pools kabinet botst meteen al met president

WARSCHAU (Reuters, AP) - Het nieuwe Poolse kabinet van premier Jerzy Buzek heeft gisterochtend vroeg het vertrouwen gekregen van de Sejm, het parlement.

In het Lagerhuis spraken 260 afgevaardigden het vertrouwen uit in de centrum-rechtse regering, 173 stemden tegen, bij 2 onthoudingen. Daarmee is de ministersploeg officieel geinstalleerd.

De grote winnaar van de Poolse verkiezingen in september, de conservatieve Solidariteit-Alliantie AWS, levert zestien ministers, onder wie de premier. De resterende zes posten zijn vergeven aan leden van de Vrijheidsunie (UW).

Van de in totaal 22 ministers zijn er vijf zonder portefeuille benoemd. Buzek heeft twee vice-premiers aangesteld: de 41-jarige Janusz Tomaszewski (AWS), die op binnenlandse zaken komt, en de 50-jarige Leszek Balcerowics (UW), die financiën gaat leiden.

Hanna Suchocka (UW), een van de twee vrouwen in het kabinet, krijgt justitie. Buitenlandse zaken is toegewezen aan haar partijgenoot en veteraan van de vakbond Solidariteit, Bronislaw Geremek. Een ander UW-lid, Janusz Onyszkiewics, is benoemd tot minister van defensie.

De AWS kreeg bij de verkiezingen van 21 september 201 van de 460 zetels in het parlement, de UW zestig. Daarmee verwezen zij de toen regerende ex-communistische SLD naar de oppositiebanken.

Voorafgaand aan het vertrouwensvotum beloofde de nieuwe premier Buzek vaart te zetten achter de integratie van Polen in de Navo en de Europese Unie en achter economische hervormingen die onder vier jaar links bewind vertraging hebben opgelopen. “Nu willen we de tijd die is verspild goedmaken”, aldus Buzek, die stelde dat er geen betere garantie is voor Polens soevereiniteit dan de Navo.

Hij zei dat er versnelde privatiseringen en bezuinigingen op overheidsuitgaven zouden worden doorgevoerd. Buzek leverde stevige kritiek op het economische beleid van de voorgaande linkse regering en liet weten dat zijn regering de door het vorige linkse kabinet sterk vertroebelde relatie met de machtige rooms-katholieke kerk zou gaan verbeteren.

“Er is geen sterk Polen mogelijk zonder een morele orde, zonder vaderlandsliefde, of respect voor de christelijke wortels”, zei de premier. Zelf is Buzek een protestant, wat een unicum is in de Poolse geschiedenis.

Toon gezet

De ex-communistische president Aleksander Kwasniewski - onder wie buitenlandse zaken en defensie ressorteert - hekelde Buzeks toespraak later als “te gepolitiseerd”. Kwasniewski zei verder dat Buzek had verzuimd uit te leggen hoe hij sommige van zijn hervormingen dacht te bekostigen, waaronder herscholingsprogramma's voor ontslagen arbeiders uit de staatsindustrieën. Met die onverholen kritiek van Kwasniewski is eigenlijk de toon al gezet wat betreft de samenwerking tussen staatshoofd en regering.

Ook Leszek Miller, fractieleider van de SLD in de Sejm, leverde stevige kritiek op Buzeks maiden speech. Hij kondigde aan harde oppositie te zullen voeren en verwierp de kritiek van Buzek op de economische staat van dienst van de vorige regering.

“Polen is sterker en rijker dan in 1993”, zei hij, in een verwijzing naar het jaar waarin de ex-communisten de macht overnamen van de Solidariteitsregering van oud-president en vakbondsleider Lech Walesa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden