Nieuw! Pluk van de Varkensflat ( opinie )

Het plan van twee Amsterdamse GroenLinksers om varkens in ’flats’ onder te brengen is omstreden. Een ’Varkensbijlmer’ is alleen goed voor de centen.

GroenLinksers omarmen de varkensflat (Trouw, 9 november) en wie er wat op tegen zou hebben maakt zich schuldig aan ’een reflexmatig verzet’ op grond van ’primaire sentimenten’. Het op voorhand monddood verklaren van elke oppositie getuigt van bestuurdersarrogantie.

Hoe snel kan een zich ooit progressief noemende politieke partij haar vroegere idealen vergeten wanneer ze bestuursverantwoordelijkheid gaat dragen! Het land was te klein geweest wanneer CDA’ers of VVD’ers voorgesteld hadden de varkens dichter bij de hemel te brengen door ze verder van de grond te huisvesten.

Hoeveel Amsterdamse GroenLinks-kiezers zullen zich dit voorjaar gerealiseerd hebben dat een stem op die partij een stem voor flathuisvesting van varkens was? Hoeveel Almeerse GroenLinks-kiezers zullen zich gerealiseerd hebben dat ze stemden voor verruiming van de mogelijkheden voor onverdoofd ritueel slachten tijdens het offerfeest? Hoeveel SP-stemmers in Groningen zouden ooit hebben kunnen denken dat hun stem een wethouder in het zadel hielp met als één van haar eerste wapenfeiten de vergassing van stadsduiven?

Het pleidooi van GroenLinks-bestuurders, gesteund door enkele agro- en beleidswetenschappers, gaat volledig uit van de premissen die volgens andere wetenschappers de aarde onleefbaar zullen maken. Dat we karbonaadjes bij tonnen zullen blijven verslinden tegen het allerlaagst denkbare prijsniveau of iets wat daar nog onder ligt. Geen woord dat wijst op de mogelijkheid van een plantaardiger dus diervriendelijker samenleving zoals aanbevolen door het Worldwatch institute en door Nederlandse wetenschappers in het Profetas-onderzoek.

GroenLinks kiest voor de herschepping van de aarde op een wijze die het Opperwezen niet had kunnen bevroeden, met Comfort Class stallen waar varkens kunnen kiezen uit verschillende klimaatzones en nota bene licht en ruimte zouden hebben! Het moet niet veel gekker worden in dit land.

In ruil voor al die onbegrijpelijk heerlijke luxe, moeten de varkens wel genoegen nemen met een rol van levende afvalverwerker, de reststromen uit de voedingsindustrie vormen meer dan 50 procent van hun voedsel. Het veevoerschandaal dat vorig jaar nog tot twee spoeddebatten in de Kamer leidde, ging juist over de letterlijk onnavolgbare spaghettistructuur van deze schimmige sector. Die door de KLPD geduid werd als een plek waar structurele, lucratieve criminaliteit kon gedijen die de bestuurlijke integriteit in gevaar kon brengen.

Door hoger te bouwen, zouden de varkens meer ruimte kunnen krijgen. Hoe naïef kun je zijn? Zou het ruimtegebrek voor de dieren niet vooral ingegeven worden door economische motieven (veel vlees door weinig lichaamsbeweging) die ook in de varkensflat eerder tot hogere winstcijfers zullen moeten leiden dan tot een hoger welzijnsniveau?

Kent de varkensflat dierenwelzijn als oorsprong, als doel of als verkoopargument? Je hoeft niet heel erg streetsmart te zijn om te begrijpen dat alleen de derde optie serieus in overweging te nemen is.

De conclusie van de ’op persoonlijke titel’ schrijvende ambassadeurs van de Varkensbijlmer luidt dat een hoog technologische aanpak ’niet per se in strijd hoeft te zijn met een goed leven voor varkens’. Daar zit nu het probleem. Niet per se. Net zomin als we per se varkenskarbonade van de kiloknaller zouden hoeven kopen. Of per se vlees moeten hebben van onverdoofd gecastreerde biggetjes. Of überhaupt per se per se vlees nodig zouden hebben.

Maar de praktijk is weerbarstig. Het onverdoofd castreren van biggetjes levert een prijsvoordeel op van 1 cent per kg, en da’s genoeg om de beschaving er even voor opzij te zetten. In de Varkensbijlmer zullen dezelfde wetten gelden als in de huidige bio-industrie. Mogelijk zullen de kille rekensommen hooguit nog killer zijn, omdat het over écht geld gaat. ’Groei mee’, is de GroenLinks-slogan die de varkenshouders ook het eerst vol overtuiging in de praktijk zullen willen brengen en die ons nog verder afbrengt van elk ideaal waar CPN’ers, PSP’ers, PPR’ers en EVP’ers ooit van gedroomd hebben.

Ziet u het voor zich, een blote vrouw die niet geafficheerd staat voor een koe in een weiland, maar op het balkon van een varkensflat als modern concentratiekamp-met-klimaatzones?

Wij zouden zeggen, zullen we eerst maar eens voor Nederland biologisch en meer plantaardig gaan, alvorens te dagdromen van iets wat nóg beter zou zijn maar wel op driehoog-achter? Of is het ideaal echt om na de mensen ook varkens een flatneurose te bezorgen? Varkens krijgen op dit moment al antidepressiva toegediend, dat kan alleen maar erger worden in deze flats.

Het is voor de varkens te hopen dat veel kiezers op 22 november met ’reflexmatig verzet’ zullen reageren op de voorgestelde grootschaligheid en zich niet zullen laten afbrengen van hun ’primaire sentimenten’. Zoals zo vaak geldt ook voor de rechten van dieren (niet te verwarren met de ingeburgerde term varkensrechten, die iets heel anders betekent) dat niets ze zo kan schaden als verdedigd te worden door slechte belangenbehartigers.

Kees van Kooten en Marianne Thieme zijn kandidaten voor de Partij voor de Dieren. Zie voor het eerdere stuk www.trouw.nl/discussie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden