Nieuw platform voor zorgaanbieders op komst

UTRECHT - Er komt een nieuw, breed platform dat de belangen gaat behartigen van de zorgaanbieders. De vier deelnemers van de Nederlandse Zorgfederatie (NZf), de huidige lobbyclub van zorgwerkgevers, hebben gisteren afgesproken dat zij op een andere manier gaan samenwerken dan nu gebeurt.

Ook drie andere verenigingen in de zorgsector willen in het platform plaatsnemen. Het zijn de Vereniging Academische Ziekenhuizen, de Landelijke Vereniging Thuiszorg en de Woonzorgfederatie. Momenteel zitten in de NZf de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuiszorg, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en de Geestelijke Gezondheidszorg Nederland.

Het is de bedoeling dat het platform eind 1999 gaat werken. Volgens een woordvoerster van de NZf betekent dit niet automatisch het einde van de federatie. “Een aantal taken die de NZf altijd deed, gaat straks naar het nieuwe platform. Maar hoe het er precies uit komt te zien, moeten we de komende maanden met alle partijen afstemmen.”

Volgens haar moet het platform gaan werken naar het model van de werkgeverscentrale VNO-NCW. “Het platform doet het voorwerk en geeft de eerste opzet voor bepaalde strategische beleidspunten, zoals sociale zekerheid, de arbeidsmarkt, pensioenen (PGGM) en ziektekostenverzekeringen (IZZ). De verenigingen kunnen daarna zelf besluiten over bijvoorbeeld hun cao.”

Alle partijen zijn zich wel bewust dat er een 'gezamenlijkheid' moet blijven. “Het moet niet zo zijn dat de partijen elkaar via hun CAO gaan beconcurreren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden