Nieuw platform voor milieu-rechtszaken

crowdfunding | Geld sprokkelen voor de aanpak van multinationals. The Crowd Versus presenteert zich vandaag.

Een nieuw Nederlands platform zamelt geld in om wereldwijd rechtszaken te helpen financieren tegen veroorzakers van milieuschandalen. De organisatie heeft vooral multinationals op het oog, maar steunt ook zaken tegen overheden.

The Crowd Versus heeft vijf lopende, internationale rechtszaken tegen multinationals op het oog. Het crowdfundingplatform is opgezet om burgers en organisaties in staat te stellen juridische milieuacties te helpen betalen. Het platform presenteert zich vandaag internationaal.

Bij de partners van The Crowd Versus zitten de interkerkelijke organisatie voor internationale samenwerking Icco, de humanistische organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Hivos, het duurzame fonds van ASN Bank, Greenpeace, Amnesty International en de Europese koepel van milieuorganisaties EEB.

"De zaak die Urgenda heeft aangespannen tegen het klimaatbeleid van de Nederlandse overheid toont aan dat we met het inroepen van het recht de duurzame ontwikkeling kunnen versterken", zegt mensenrechtenjurist Jan van de Venis, voorzitter van The Crowd Versus.

Het recht wordt nu te weinig ingezet, vindt hij. De Urgenda-zaak heeft volgens hem duidelijk gemaakt dat burgers en belangenorganisaties een sterke positie hebben bij de rechter als het gaat om duurzaamheidsbeleid. "De bal ligt na het vonnis van de Haagse rechtbank bij het publiek."

Het platform is een vervolg op Grrrowd, dat eerder voor hetzelfde doel werd opgezet. "Die naam sloeg niet aan. Daarom zijn we een internationaal crowdfundingplatform begonnen", zegt Van de Venis.

De streefbedragen die voor de crowdfunding worden gevraagd zijn vrij laag gehouden. "De rechtszaken kosten vaak vele tonnen. Maar we willen dat het voor de gevers haalbaar en inzichtelijk blijft. We zullen telkens een bepaalde fase in een rechtszaak voor crowdfunding aanmelden."

De zaak-Chevron

Het platform zoekt 25.000 euro voor het mee-financieren van een zaak tegen Chevron in Canada. Tot gisteren was er 2560 euro aangemeld. De oliemaatschappij is in 2011 door de nationale rechtbank in Equador veroordeeld tot betaling van 9,5 miljard dollar schadevergoeding om 400.000 hectare regenwoud in de Amazone schoon te maken. Chevron weigert te betalen. Slachtoffers van de grootschalige verontreiniging willen Chevron in andere landen, zoals Brazilië, Argentinië of Canada voor de rechter dagen om alsnog de schadevergoeding te krijgen.

De zaak-bijengif

Een kleine 9000 euro wordt gevraagd om Greenpeace te steunen in een procedure voor het Europese Hof van Justitie tegen fabrikanten van 'bijengif'. Bayer en Syngenta, de belangrijkste producenten van de omstreden bestrijdingsmiddelen waarin neonicotinoïden zitten, willen dat het hof een gedeeltelijk verbod op het landbouwgif vernietigt. De Europese Commissie bepaalde in 2013 dat de middelen niet mogen worden gebruikt op gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen.

Genetische modificatie

Een derde crowdfundingactie gaat over een zaak tegen onder meer biotechnologiebedrijf Monsanto, die in Mexico boeren zou willen dwingen genetisch gemodificeerd maïs te telen. De boeren weigeren omdat dit ten koste gaat van de biodiversiteit. Voor een volgende fase in de rechtszaak is 17.500 euro nodig, daarvan is er bijna 14.000 binnen.

Verder staat er op www.thecrowdversus.org een inzamelingsactie voor een rechtszaak tegen de Zuid-Afrikaanse overheid en een lokale kolenmijn, en één tegen de Canadese overheid over teerzand-winning in een kwetsbaar merengebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden