Nieuw plan voor uitbreiding van Van Abbe-museum ook van Cahen

EINDHOVEN (ANP) - Het gemeentebestuur van Eindhoven wil een alternatief plan ontwikkelen voor de vernieuwing en uitbreiding van het Van Abbemuseum. Een juridische procedure maakt de uitvoering van een eerder door de raad vastgesteld bouwplan vooralsnog onmogelijk. Het alternatief gaat 41 miljoen gulden kosten, 14 miljoen meer dan het oorspronkelijke plan.

Uitbreiding van het Van Abbemuseum is noodzakelijk om de internationaal vermaarde collectie hedendaagse kunst goed en verantwoord te kunnen exposeren. De Eindhovense gemeenteraad stemde enkele jaren geleden in met een plan van architect A. Cahen en stelde daarvoor ruim 27 miljoen gulden beschikbaar.

Het ontwerp houdt onder meer in dat de bakstenen voorgevel van het museum verdwijnt, evenals het karakteristieke klokkentorentje van architect Kropholler. Met name tegen dat laatste is verzet gerezen. Er werd een verzoek ingediend om het pand de status te geven van beschermd rijksmonument. Staatssecretaris Nuis heeft dat afgewezen. Het beroep daartegen kan nog wel enkele jaren duren. Het college heeft twee keer tevergeefs aan de rechter gevraagd die schorsende werking op te heffen. Die procedure is evenmin afgerond, maar ook hierover is op korte termijn geen uitspraak te verwachten.

Het college beschouwt het oorspronkelijk plan nog steeds als het beste. Cahen is bereid om het alternatieve ontwerp te maken. Het voorziet in een uitbreiding achter het bestaande gebouw. Dat is niet alleen 14 miljoen duurder, maar levert ook een duurdere exploitatie op. Het gemeentebestuur zegt op dit moment nog niet te weten waar de gemeente dat geld vandaan moet halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden