Nieuw plan Haags centrum

interview | Pas aangetreden wethouder komt met alternatief voor omstreden Spuiforum

Den Haag krijgt geen cultuurpaleis Spuiforum, maar het hele gebied rond het Spuiplein in het centrum wordt onder handen genomen. Er komen woningen, horeca, winkels en vijftienhonderd fietsparkeerplekken. En ook een nieuw cultuur- en onderwijshuis met Lucent Danstheater, Dr. Anton Philipszaal en Koninklijk Conservatorium.

Het eerdere plan voor het cultuurpaleis Spuiforum zou 181 miljoen euro kosten, mogelijk meer. Het voorstel dat de kersverse wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stads Partij, cultuur, stedelijke ontwikkeling) vrijdag heeft gepresenteerd, kost, zoals het er nu uitziet, zo'n 175 miljoen euro. Het niet doorgaan van het oude plan heeft Den Haag al vijf miljoen euro gekost. Het nieuwe voorstel is inclusief de al gemaakte kosten ongeveer zes miljoen goedkoper dan het vorige idee. Is die besparing groot genoeg om de Hagenaars ervan te overtuigen dat dit plan nodig is?

"We hebben het deze keer anders aangepakt. Het oude voorstel ging uit van één gigantisch gebouw met een flink prijskaartje. De discussie daarover heeft de stad jaren in haar greep gehouden. Voor het nieuwe voorstel hebben we eerst de stad erbij betrokken met open stadsgesprekken met burgers, consultaties met experts, betrokken instanties en ondernemers van de binnenstad. Al die ideeën hebben we gebruikt om een voorstel te maken. Ik zou gek zijn als ik de ideeën van al die betrokken mensen niet gebruik", zegt Wijsmuller, die als oppositielid fel tegen het plan van zijn voorganger Marnix Norder (PvdA, stedelijke ontwikkeling) was.

"Iedereen is het erover eens dat er iets moet gebeuren rond dat Spuiplein. Daarom hebben we ook een voorstel gemaakt waarin het hele gebied, dat veel mensen nu lelijk vinden, wordt aangepakt. In het vorige plan was er alleen een gebouw en daaromheen zou alles hetzelfde blijven."

Wijsmuller is voor Haagse begrippen een a-typische wethouder. Zijn Haagse Stads Partij levert voor het eerst sinds zestien jaar oppositie een bestuurder. Hij is vanaf het begin de fractieleider geweest. De van origine mts'er, fotograaf, videotechnicus, timmerman en slotenmaker bestuurt de stad in een spijkerbroek, sneakers en een los overhemd met opgestroopte mouwen. Een pak draagt hij niet, een stropdas vindt hij niets. Zijn eerste kennismaking als wethouder met zijn staf was, zoals hij zelf zegt: 'grappig'. "Ik wilde graag een voorstelrondje, wie is wie en wat doet diegene. Dat was kennelijk verfrissend, want dat was niemand gewend. Grappig, dat iets heel normaals als je aan elkaar voorstellen verdwijnt als je in zo'n ambtelijke en bestuurlijke hiërarchie zit."

Wijsmuller is meerdere malen uitgeroepen tot 'Beste raadslid van Den Haag' en stond bekend als scherp oppositielid. Ook toen hij nog maar één zetel had - nu heeft zijn partij er vijf - nam de coalitie hem serieus en kreeg hij zaken voor elkaar. Maar de partijen die zijn medestanders waren in de oppositie tegen het Spuiforum keren zich nu scherp tegen zijn voorstel. De SP bijvoorbeeld denkt nog steeds dat dit project duurder wordt dan de begrote 181 miljoen van het oude plan. "Soms moeten zware debatten worden gevoerd om tot betere beslissingen te komen. Ieder bestuur heeft recht op goede oppositie. We moeten elkaar scherp houden, maar ik weet waar ik voor sta", zegt Wijsmuller.

Hij is naar eigen zeggen niet iemand die alleen spuwt, waarop iedereen moet incasseren en uitvoeren. Hij hoort graag wat anderen hebben in te brengen. "Maar ik heb ook een mening over en kennis van de zaak, dus dat ga ik er zeker in brengen. Het scherpe debat blijft, met mijn ambtenaren die alles over dit dossier weten, met de gemeenteraad en met mijn eigen partij. Ik houd van dialoog, ik ben open en niet vies van weerstand. We moeten in gesprek blijven, maar ik mag me niet vervreemden van waar ik vandaan kom. Alleen ben ik nergens."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden