Nieuw pijnloos onderzoek borstkanker in 8 seconden

De mammografie, zoals op de foto, is doorgaans zeer pijnlijk en tijdrovend. © ANP Beeld
De mammografie, zoals op de foto, is doorgaans zeer pijnlijk en tijdrovend. © ANP

Britse wetenschappers hebben een nieuwe revolutionaire borstkankerscreening ontwikkeld aan de hand van antilandmijntechnologie. Het is een pijnloze scantechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van radiogolven. Dat zou een stuk veiliger zijn dan de röntgenstralen waar jaarlijks duizenden vrouwen aan worden blootgesteld tijdens het maken van mammografieën.

Experts stellen dat deze methode ook nog eens een stuk goedkoper zal zijn en toepasbaar is op vrouwen van elke leeftijd. Het screeningssysteem kreeg de naam 'Maria' (Multistatic Array Processing for Radiowave Image Acquisition). Verwacht wordt dat 'ze' binnen vijf jaar wijdverspreid is.

Landmijnen
De techniek werd ontwikkeld door Micrima, een bedrijf dat is verbonden aan de universiteit van Bristol. De technologie is gebaseerd op een landmijndetectieproject, waarbij metaalloze explosieven werden opgespoord in de grond. Op een gelijksoortige manier kan 'Maria' ook gevaarlijke hotspots detecteren in borsten.

Jonge vrouwen
Vrouwen jonger dan 50 worden doorgaans niet regelmatig gecontroleerd op borstkanker, omdat de risico's van blootstelling aan ioniserende straling op jonge leeftijd te groot zijn.

Jongere vrouwen hebben ook een dichter borstweefsel, waardoor tumoren moeilijker detecteerbaar zijn met röntenstralen. Radiostralen daarentegen kunnen problemen veel sneller vinden in alle soorten weefsel.

Pijnloos en snel
Het 'Maria'-systeem werkt met keramische, cupvormige scanners van waaruit data wordt overgebracht naar een computer, met een 3D-beeld als resultaat. De radiogolven detecteren verschillen tussen normaal borstweefsel en dat van tumoren, waarin veelal bloed en water opgehoopt zitten. Het proces duurt in totaal niet langer dan 8 seconden.

Testfase
In de eerste testfase werden 200 vrouwen met borstkanker onderzocht. 80 procent van alle tumoren kon toen al worden opgespoord, een rating die die van bestaande screeningsmethodes dicht nadert.

De laatste testfase werd uitgevoerd aan het borstkankercentrum van het Frenchay ziekenhuis en in het Southmead ziekenhuis, beide in Bristol. Dokter Mike Shere, borstspecialist van Southmead Hospital zegt over 'Maria': 'We zijn enorm enthousiast over het potentieel van deze gloednieuwe methode voor borstscreening. Het heeft geen enkel van de nadelen van bestaande methodes. Het is bovendien snel, veilig, comfortabel en goedkoop en zorgt nu al voor zeer gedetailleerde beelden. Daarnaast verbruikt het ook nog eens veel minder energie. Vooral het verdwijnen van de blootstelling aan X-stralen is een positieve evolutie en het feit dat het volledig pijnloos is, zal hopelijk minder vrouwen weerhouden van het doen van een screening.'

De software van 'Maria' moet nog wel verder verfijnd worden, meent Shere. Uitvoerend voorzitter van Micrima, Roy Johnson, stelt dat de kosten van het 'Maria'-systeem uitkomen op ongeveer 10.000 pond (ruim 11.600 euro), in tegenstelling tot 400.000 pond voor X-straaltechnologie en bescherming tegen de schadelijke straling.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden