Nieuw parlement Venezuela moet opboksen tegen Maduro

Installatie ontaardt in bonte vertoning. President richt schaduwassemblee op.

EDWIN KOOPMAN

Met veel tumult is gisteren het Venezolaanse parlement geïnstalleerd, dat voor het eerst in zeventien jaar wordt gedomineerd door de oppositie tegen de socialistische revolutie van president Nicolás Maduro. Het was hun oogst van de overwinning bij de verkiezingen vorige maand.

De oppositie, die popelt om eindelijk weer eens wat macht te krijgen, kwam hard in botsing met de revolutionairen die gewend zijn om alles alleen te beslissen, en die blijven beweren dat 'het volk' het liefst verder wil op het pad van de overleden leider Hugo Chávez: "Jullie denken binnen zes maanden deze regering omver te kunnen werpen? Leve Chávez!"

Spandoeken, leuzen scanderende politici, opstootjes en heel veel verwijten over en weer maakten de ceremonie tot een bonte vertoning. Terwijl de vrouw van de gevangen oppositieleider Leopoldo López een pamflet omhooghield met "Amnestie nu!" schreeuwden parlementsleden "Vrijheid! Vrijheid!" Voor het eerst in jaren mochten journalisten weer vrij rondlopen en zat de publieke tribune overvol.

Te midden van de chaos werd de sociaal-democraat en ervaren politicus Henry Ramos Gallup beëdigd als voorzitter, een gruwel voor de regerende Socialistische Eenheidspartij PSUV, die hem beschouwt als een restant van de oude corrupte politiek van vóór 1999.

Om de slagkracht van de oppositie te ondermijnen, haalde president Nicolás Maduro de afgelopen weken enkele originele maatregelen uit de kast. Het meest opmerkelijk was de oprichting van een schaduwassemblee, waarmee Venezuela nu feitelijk twee parlementen heeft. De 'communale assemblee' wordt geheel gevormd door regeringsgetrouwen en gefinancierd door de president. De vergaderingen vinden plaats in het voormalige Congresgebouw, tegenover de Nationale Assemblee.

Eerder al verklaarde het door revolutionairen gedomineerde Hooggerechtshof de verkiezingsuitslag in een van de deelstaten ongeldig, waardoor de oppositie in de officiële assemblee formeel geen tweederde meerderheid heeft. Die supermeerderheid is nodig om vergaande beslissingen te kunnen nemen, zoals een referendum over de positie van de president.

De strubbelingen van de afgelopen maand voorspellen voor de komende weken een felle confrontatie tussen de instituties, waarbij beslissingen van de assemblee kunnen rekenen op fikse tegenwerking van de president, de rechters en in ultieme instantie van politie en leger. Gevreesd wordt dat deze confrontatie kan overslaan naar de straat. Leiders van oppositie en regering riepen gisteren hun aanhang op naar het centrum van de hoofdstad Caracas te komen, maar het bleef tot in de middag rustig.

Voor het herstel van de economie is de politieke onrust slecht nieuws. Zeventien jaar wanbeleid hebben geleid tot een diepe economische crisis, schaarste in de winkels, lange rijen voor de supermarkten en wijdverbreide corruptie. De Venezolaanse olie, voor 95 procent verantwoordelijk voor de Venezolaanse exportinkomsten, is nog maar 28 dollar waard. De inflatie bedraagt tussen 100 en 200 procent per jaar.

Volgens economen is het dieptepunt nog niet bereikt, dankzij een andere maatregel om te voorkomen dat de oppositie ook maar enige invloed krijgt. Net voor de installatie nam president Maduro de zeggenschap over de Centrale Bank weg bij de Nationale Assemblee, en bracht hem onder eigen gezag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden