Nieuw opinieblad

Rotterdammers en wereldkinderen

Aardig blad, dat Nieuw Rotterdam. Een opinieblad gemaakt in Rotterdam, op initiatief van Nico Haasbroek, de oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal. Want, zo zei Haasbroek bij de lancering afgelopen april, een stad als Rotterdam verdient een eigen opinieblad. Dergelijke tijdschriften worden altijd rond Amsterdam gemaakt, de hoogste tijd dus dat die andere grote stad er ook een kreeg.

Maar het is geen Rotterdams opinieblad, haastte Haasbroek zich te zeggen. ,,Als een artikel interessant is, kan het erin.” Toch zijn de meeste onderwerpen aan Rotterdam gelieerd, waarmee het zich onderscheidt van andere opiniebladen. En in de zomereditie ook nog aan kinderen, omdat het thema ’wereldkinderen’ is. Dat levert geen onmogelijke spagaat op, maar onder meer een mooi verhaal over de ’Russian School of Arts’ – een kunstopleiding voor kinderen die begonnen is in Rotterdam-Hillegersberg. Even verderop vertellen ,,prominenten die een band hebben met Rotterdam” over hun eerste herinnering. Zoals de 73-jarige journalist Koos Postema, die terugdenkt aan het bombardement op Rotterdam: ,,We woonden in het gewone deel van Kralingen. Het gebeurde voor in de middag, we zaten net boterhammen te eten. Toen kwamen de vliegtuigen. Dreunende klappen. We moesten de stad uit. Overal herrie en mist. Via de Avenue Concordia vluchtten we de stad uit. Daar, midden in de weilanden, was de lucht blauw. Achter ons brandde de stad. We eindigden die dag in Capelle waar een zeer christelijke tante ons opving.”

Nog zo’n vondst: een fotoreportage met als titel ’kinderarbeid’. Platen van Rotterdamse kinderen van veertien jaar en jonger die daar kort bij vertellen wat voor werk ze precies doen. In de dierenwinkel, bij de viskraam – ,,nu weet ik alle vissen uit mijn hoofd” – en in de keuken van een restaurant. De fotografie is van Arie Kievit, zoals bijna alle foto’s in deze uitgave. Nieuw Rotterdam kiest iedere maand één fotograaf die de platen produceert. Volgens het tijdschrift is Kievit wel de fotograaf van het kind te noemen. Hij reist de wereld over en ,,fotografeert wat hem raakt”. Dat waren in de afgelopen jaren boomklimmende kinderen in Cambodja, een bedelaartje in Georgië, kinderen die toekijken hoe de ene hond enthousiast de andere berijdt in Cuba.

Nieuw Rotterdam heeft geen specifieke doelgroep, het blad is voor slimme mensen die van lezen houden, zo meldde initiatiefnemer Haasbroek. Hij vindt dat Nederland last heeft van doelgroeperitis, Nieuw Rotterdam wil een blad voor iedereen zijn. En hoewel het tijdschrift zoals gezegd barst van de Rotterdammers, overstijgt het blad de regio. Zoals met de rubriek ’Over de grens’, met daarin berichten uit de wereld. En een interview met fotograaf Ari Versluis, een voormalige intieme vriend van die bekende Rotterdammer: Pim Fortuyn. Het tijdschrift haalde er vorige week de landelijke pers mee. Als Fortuyn in de Tweede Kamer was gekomen of minister-president was geworden, zou hij na een jaar uit Den Haag zijn vertrokken, zegt Versluis in het interview. ,,Pim, die had een jaar in de politiek gezeten en dan gezegd: Bye, bye, ik vertrek naar Italië!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden