'Nieuw ontslagrecht heeft grote gevolgen voor de opbouw van pensioenen'

Raymond Brood van adviesbureau: Sneller in bijstand zonder opbouw van pensioen

De consequenties van een nieuw ontslagrecht zijn verreikender dan ze op het eerste gezicht lijken, zegt Raymond Brood, directeur health & benefits bij het Amerikaanse adviesbureau Mercer.

"Er wordt nu rücksichtslos aan knoppen gedraaid. Ontslagvergoeding omlaag, uitkeringsduur bekort, en je hebt een soepeler en vooral goedkoper stelsel. Dat dit ook grote gevolgen heeft voor de pensioenopbouw wordt over het hoofd gezien. Want die klap komt pas over dertig jaar."

Om het ontslagrecht én het pensioenstelsel betaalbaar en solidair te houden, moeten die dwarsverbanden wel degelijk een rol spelen, meent hij. Anders kan wat nu een besparing lijkt, op termijn duur uitpakken.

Brood legt uit: wie zijn carrière begint als het nieuwe ontslagrecht is ingevoerd, bouwt in de eerste tien jaar dat hij werkt tien maanden WW-recht op. Daarna een halve maand per jaar. Wordt hij ontslagen en vindt hij geen nieuwe baan, dan belandt hij veel sneller in de bijstand dan een werkloze nu. En wie in de bijstand zit, bouwt geen pensioen op. Zo heeft 'de nieuwe werkloze' al snel een gat in zijn pensioenopbouw.

Moet de duur van de WW-uitkering dan maar weer omhoog? Nee, dat staat Brood, behalve directeur bij Mercer ook actief VVD-lid, niet voor. "Wat ik mis, is een stimulans om een ontslagen werknemer van werk naar werk te helpen. Een duwtje in de rug van zijn werkgever.

"Laat hem na ontslag een jaar op de loonlijst staan, als prikkel voor zijn werkgever om zijn netwerk aan te spreken en te zien of iemand een baan in de aanbieding heeft. Lukt dat al binnen vier maanden, dan zijn er nog acht maanden loon over. Werkgever en werknemer kunnen de buit verdelen: ieder vier maanden loon. Dat is pas een stimulans voor beide partijen." Bijkomend voordeel is dat een pensioengat wordt afgewend.

Precies zo'n regeling stond in het Lente-akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgelopen zomer tekenden na de val van het kabinet Rutte I.

Maar werkgevers, vooral in het midden- en kleinbedrijf, schreeuwden moord en brand. Nooit zouden ze meer iemand aannemen, want zo werden werknemers schreeuwend duur.

Een misverstand, zegt Brood. "Nu betalen ze ook, maar dan via de WW-premie, die het kabinet fors omhoog wil brengen. Die premie dragen ze af. Maar ze hebben geen zicht op de besteding ervan of op de reorganisatie van hun werknemers. Intussen mopperen ze behoorlijk op het UWV, dat werklozen moet begeleiden. Nou, zeg ik, pak het dan zelf op!"

Werkgevers hebben nog meer baat bij van-werk-naar-werk. Ondanks de oplopende werkloosheid is er wel degelijk behoefte aan nieuw personeel, zegt Brood. "Ik kom het bij veel bedrijven tegen. In Rotterdam bijvoorbeeld: duizenden banen voor technici, maar er is geen mens te vinden.

"Die mismatch is een groot probleem, dat je met omscholing en van-werk-naar-werk kunt oplossen. Deels dan. Je kunt niet van elke alfa een bèta maken."

Voor de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, zette Brood zijn visie op papier. Heeft hij reacties gehad? "Niet uit politieke kring", zegt Brood. "Wel uit de verzekeringwereld. Daar vindt men het een goed idee."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden