Nieuw ontslag minister Rusland Anti-corruptiecampagne leidt tot derde aftreden kabinetslid

MOSKOU (DPA, Reuter) - De Russische minister voor buitenlandse handelsbetrekkingen, Sergej Glazijev, is dit weekeinde het derde slachtoffer geworden van de door president Boris Jeltsin ingezette campagne tegen corruptie.

De vertrekkende bewindsman wordt verdacht van corruptie en zijn ministerie staat onder beschuldiging van onregelmatigheden bij de levering van olie aan India en Bulgarije. Glazijev beschuldigde echter de Russische mafia ervan zijn pogingen te dwarsbomen om de staatscontrole op de chaotische buitenlandse handel te vergroten.

Glazijev hekelde in zijn ontslagbrief ook vice-premier Vladimir Sjoemeiko en minister Joeri Kalmikov van justitie. Kalmikov staat aan het hoofd van de anti-corruptiecommissie, die direct onder Jeltsin valt.

De collega-bewindslieden voeren volgens Glazijev een lastercampagne tegen hem.

De minister zorgde woensdag voor opschudding door het aantal firma's dat olie en andere belangrijke metalen mag exporteren tot slechts twee te beperken. Beide sectoren zijn uiterst lucratief voor Russische ondernemers. Maar geruchten over corruptie brachten Glazijev steeds verder in het nauw. Minister van justitie Kalmikov kondigde zaterdag in een interview een nader onderzoek aan naar vermeende corruptiepraktijken in de buitenlandse handel en de ministeries van economische zaken en energie.

Het prominenste slachtoffer van de corruptieschandalen is tot dusverre echter minister van veiligheid, Viktor Barannikow - zonder dat precies duidelijk werd waarom hij werd vervangen. Samen met hem werd de onderminister van binnenlandse zaken, generaal Andrej Doenajev van zijn functie ontheven. Het vertrek van Glazijev kwam een dag nadat minister van informatie Michail Fedotov opstapte. Fedotov klaagde bij zijn ontslag dat de conservatieven in het parlement de media trachten te muilkorven. Uit protest daartegen stapte hij vrijdag op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden