Nieuw onderzoek vuurwerkramp bepleit: was brandweer schuldig?

Enschede na de ramp.Beeld ANP

Rechercheurs die de afgelopen tijd opnieuw hebben gekeken naar de vuurwerkramp in Enschede, adviseren dat het onderzoek helemaal opnieuw moet worden gedaan. Dat vertellen ze op geheime bandopnames waarop het televisieprogramma KRO Brandpunt de hand heeft weten te leggen.

De rechercheurs hoorden nieuwe getuigen en zijn erin geslaagd tien verdwenen brandweerverklaringen van het eerste uur op te duiken. De verklaringen zijn een dag na de ramp opgenomen en aan de politie overhandigd, maar daarna nooit in het dossier terecht gekomen. Die werpen mogelijk nieuw licht op het vernietigende verloop van de vuurwerkramp.

Precieze oorzaak

Ruim elf jaar geleden ontplofte vuurwerkonderneming SE Fireworks in de wijk Roombeek in Enschede. Daardoor verloren 23 mensen het leven en vielen bijna duizend gewonden. Er zijn altijd onduidelijkheden gebleven over de precieze oorzaak.

Volgens de tot een jaar gevangenisstraf veroordeelde Rudi Bakker, oud-directeur van SE Fireworks,is de ramp geëscaleerd door het optreden van de brandweer. Zij hebben deuren van containers geopend die ze niet hadden moeten openen, waarop de vernietigende explosie volgde. 'Dit kan een doorbraak zijn van groot belang', zegt Bakker.

Ontstaan vuur
Ook komt wellicht een antwoord op de vraag waar het vuur is ontstaan dat uiteindelijk tot de enorme explosie leidde. Oud-politieagent Jan Paalman is ervan overtuigd dat medewerkers van SE Fireworks iets ermee te maken hebben. Hij zegt destijds door zijn superieuren tegen te zijn gehouden ontlastend materiaal over de vermeende brandstichter André de Vries in het dossier op te nemen.

De Vries werd dankzij Paalman vrijgesproken, maar uit het interne onderzoek dat daarop volgde, bleken geen ongeregeldheden. Zowel Paalman als Bakker vermoedt een complot. 'De overheid kan de waarheid van Enschede niet gebruiken. Er zijn vergunningen verstrekt, die de overheid nooit had mogen afgeven. Er zijn 23 doden door de schuld van de overheid', aldus Bakker.

Nieuwe getuige
In mei 2010 meldde een nieuwe getuige zich bij de politie met belastende verklaringen over de aanwezigheid van medewerkers van SE Fireworks op het rampterrein. Hierop besloot het OM tot een verkennend feitenonderzoek. Rechercheurs van de politie IJsselland hebben daarop de afgelopen anderhalf jaar veel getuigen opnieuw gehoord.

De advocaat van Rudi Bakker zal nu bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek indienen. Komende maand zal het OM bekendmaken of het advies van de rechercheurs ook inderdaad wordt opgevolgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden