NieuwsDascha Graafsma

Nieuw onderzoek naar doodsoorzaak Dascha Graafsma

Vader René Graafsma, die zich altijd hard heeft gemaakt voor meer onderzoek naar de dood van zijn dochter.  Beeld ANP
Vader René Graafsma, die zich altijd hard heeft gemaakt voor meer onderzoek naar de dood van zijn dochter.Beeld ANP

Er komt een tweede forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak van Dascha Graafsma, het 16-jarige meisje dat in november 2015 om het leven kwam toen zij tussen Hilversum en Hollandsche Rading onder een trein terechtkwam.

Redactie

Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft dat besloten naar aanleiding van een particulier onderzoek naar haar dood. Het strafrechtelijk onderzoek wordt echter niet heropend, omdat er volgens het Openbaar Ministerie nog altijd geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een misdrijf of betrokkenheid van anderen.

Bij de second opinion zal worden gekeken ‘of terecht de conclusie is getrokken dat het sporenbeeld op de trein en de letsels aan het lichaam passend zijn bij een aanrijding in staande positie’. Hierbij wordt een obductierapport betrokken dat de nabestaanden lieten opstellen.

Experts van een andere politie-eenheid dan de eenheid die het eerste onderzoek deed gaan het onderzoek uitvoeren. Zij zullen hun bevindingen voorleggen aan verschillende officieren van justitie, die gaan bekijken of het vervolgens nodig is om het onderzoek te heropenen.

In april overhandigden nabestaanden van Dascha een rapport van een particulier onderzoeksteam aan de politie. Het OM heeft dat bestudeerd en voerde in juni nog een gesprek met de indieners.

Het meisje uit Hollandsche Rading verongelukte in 2015, na een avondje stappen met vriendinnen. Het OM constateerde eerder dat het meisje vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd. De familie geloofde dat niet en verweet politie en OM dat ze het onderzoek niet goed hadden uitgevoerd.

Volgens het OM is er terecht op een aantal onvolkomenheden gewezen, maar veranderde dat niets aan de eindconclusie. Het OM zegt ook excuses te hebben gemaakt aan de nabestaanden voor communicatie waarin te stellig is gemeld dat het waarschijnlijk zelfdoding was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden