Nieuw onderzoek dood onschuldige Braziliaan

Alessandro Pereira (Links) en Patricia da Silva Armani (Rechts). Familie van de in 2005 in Engeland doodgeschoten Braziliaan Jean Charles De Menezes. De familie schikte met de Londense politie. (AFP) Beeld
Alessandro Pereira (Links) en Patricia da Silva Armani (Rechts). Familie van de in 2005 in Engeland doodgeschoten Braziliaan Jean Charles De Menezes. De familie schikte met de Londense politie. (AFP)

Een jury buigt zich over de dood van Jean Charles de Menezes, die in juli 2005 door de Londense politie voor werd terrorist aangezien.

Van onze redactie buitenland

Er is een nieuw onderzoek begonnen naar de dood van Jean Charles de Menezes, de Braziliaan die op 22 juli 2005 door de Londense politie werd neergeschoten. Het is het vijfde onderzoek naar de gang van zaken rond de klopjacht en schietpartij in Zuid-Londen, waarbij de politie De Menezes aanzag voor een terrorist. Tot nu toe is er nog geen individu gestraft of veroordeeld, alleen het Londense politiekorps als geheel heeft een boete moeten betalen van 175.000 pond op verdenking van overtreding van de volksgezondheid en veiligheid-voorschriften.

Dit vijfde onderzoek kan verderstrekkende gevolgen hebben voor de leiding van de Londense politie, met name voor hoofdcommissaris sir Ian Blair. Zijn aftreden was al eerder geëist in verband met de zaak-De Menezes. Een jury onder leiding van een coroner, in het Angelsaksische systeem een rechter die moet onderzoeken of er sprake is van een misdrijf, zal gedurende de komende drie maanden zo’n zeventig getuigen horen, onder wie veertig politie-functionarissen. Vervolgens stelt de jury vast of het volgens hen gaat om ’verwijtbaar’ of ’niet verwijtbaar’ doden. Dit kan leiden tot verder juridisch onderzoek.

De Menezes vertrok die 22e juli uit zijn huis in Zuid-Londen, niet beseffend dat de politie hem volgde. In de ondergrondse op metro-station Stockwell werd hij door gewapende agenten benaderd, die hem tegen de grond werkten en hem zeven keer beschoten. Hij stierf ter plekke.

Een dag eerder waren zelfmoordterroristen-in spe ontsnapt na een mislukte poging tot aanslagen in Londen. Twee weken eerder waren 52 mensen omgekomen toen vier zelfmoordterroristen zich opbliezen in de metro en op een bus.

Het Openbaar Ministerie besloot in juli 2006 de betrokken politie-mensen niet aan te klagen. Een onafhankelijke klachtencommissie boog zich tot drie keer toe over de zaak, maar tot meer dan kritiek op de gebrekkige informatie van de politieleiding na het doodschieten van Menezes kwam het niet. De chef die de ’opsporing’ van Menezes leidde, Cressida Dick, heeft inmiddels gepromotie gemaakt.

Een reconstructie van de achtervolging van De Menezes is te zien op www.trouw.nl/DeMenezes

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden