Nieuw onderkomen voor collectie-Scheringa

Hans Melchers, sinds dit voorjaar eigenaar van een groot deel van de Scheringa-kunstcollectie, laat er geen gras over groeien. Begin 2015 zijn op twee locaties in de Achterhoek de schilderijen te zien uit de verzameling van magisch-realistische werken (Carel Willink, Pyke Koch, Charley Toorop) van de failliete bankier.

De schatrijke zakenman kocht kasteel Huize Ruurlo aan, alsook het gemeentehuis van Gorssel, dat eind van dit jaar beschikbaar komt.

Gisteren presenteerde architect Hans van Heeswijk het verbouwingsplan voor het gemeentehuis. Het monumentale deel uit 1914 blijft intact. De later aangebouwde delen worden gesloopt en vervangen door een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met museumzalen.

De keuze viel op architect Van Heeswijk, omdat de familie Melchers erg onder de indruk is van de Hermitage in Amsterdam, waarvoor hij het ontwerp maakte.

Melchers wilde de voormalige Scheringa-collectie aanvankelijk onderbrengen in kasteel Huize Ruurlo, maar dat is te klein voor de circa duizend schilderijen.

Omdat hij het zo'n fraaie locatie vindt, heeft hij het toch aangekocht. Hij wil het laten restaureren en inrichten als dependance van het museum in Gorssel.

De zakenman gaat het Museum voor Realisme niet zelf leiden. Zijn dochter Marisa, kunsthistorica, wordt directeur. Ze wil nauw samenwerken met het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. Als voorproefje daarop heeft ze acht schilderijen uitgeleend voor een tentoonstelling over neorealisme in Arnhem. Beeld HANS VAN HEESWIJK ARCHITECTEN

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden