Nieuw omkoopschandaal hangt Olympique boven het hoofd

Van onze sportredactie AMSTERDAM, PARIJS - Olympique Marseille zou vorig jaar ook al betrokken zijn geweest bij een omkoopschandaal. Jean Jacques Eydelie, speler van Olympique, die eerder doorsloeg in de affaire Valenciennes, heeft nu ook gezegd dat Marseille bedrog heeft willen plegen met de wedstrijd tegen Nantes ruim een jaar geleden.

Eydelie, toen nog spelend bij Nantes, zou op 5 maart 1992 zijn benaderd door Jean-Pierre Bernes, algemeen directeur van Marseille, met het verzoek 'een voetje te lichten'. Daarvoor zou hem 350 000 francs (105 000 gulden) zijn geboden. Eydelie ging daar niet op in.

Marseille won met 1-0 dank zij een schitterend doelpunt van JeanPierre Papin. “Ik geloof niet dat daarbij sprake van omkoping was”, verklaarde Eydelie tegenover de onderzoeksrechter Bernard Beffy.

De openbaar aanklager van Nantes heeft inmiddels een verzoek gericht aan de procureur van Marseille om Eydelie en Bernes te mogen horen.

In het omkoopschandaal zijn voor het eerst rechtstreekse beschuldigingen geuit tegen de grote baas Bernard Tapie, die tot dusverre min of meer buiten schot was gebleven. Het justitieel onderzoek was blijven steken bij de afgetreden voorzitter Jean-Pierre Bernes.

Openbaar aanklager Eric de Montgolfier heeft een rechtstreeks onderzoek geopend tegen Tapie zelf. De politicus/groot-industrieel zou hebben geprobeerd Eydelie om te kopen. Eydelie was degene die Valenciennes-speler Christophe Robert 250 000 francs aan steekpenningen overhandigde. In ruil daarvoor zou Valenciennes het Olympique niet al te lastig maken in de competitiewedstrijd op 20 mei mei van dit jaar, enkele dagen voor de finale van de Europa Cup 1. Beide duels won Olympique met 1-0.

Vorige week bekende Eydelie na urenlange ondervragingen, dat Tapie hem drie jaar lang maandelijks 200 000 francs (circa 60 000 gulden) had geboden als hij zijn eerdere bekentenissen zou herroepen. Dat zou zijn gebeurd op 17 september, enige dagen voordat de Franse voetbalbond Olympique de nationale titel ontnam.

De geschorste voetballer arriveerde die dag vanuit Argentinie. Hij werd op het vliegveld opgewacht door een contactpersoon en direct naar Tapie's appartement in Parijs gereden.

Tapie's advocaat Francis Debacker erkende dat op verzoek van Eydelie's manager Rafael Santos een gesprek had plaatsgevonden. Maar dat zou alleen zijn gegaan over salaris en bonussen, die nog niet waren betaald. Er zou zeker geen poging zijn gedaan Eydelie om te kopen. Wel zou Tapie hebben gezegd, dat de club zich aan zijn verplichtingen zou houden en dat de belofte van voor de EuropaCup om een driejarig contract af te sluiten nog steeds stond als Eydelie weer zou willen spelen.

De advocaat beschuldigde de autoriteiten ervan Tapie onophoudelijk achterna te zitten. Tegen de politicus uit de Zuidfranse havenstad loopt al een onderzoek. Volgens Boro Primorec, de trainer van Valenciennes, zou de politicus uit de Zuidfranse havenstad hem geld hebben geboden als hij de schuld voor de opkopingsaffaire op zich zou nemen.

Ondanks de nieuwe beschuldigingen heeft Tapie de spelers van Olympique Marseille verzekerd dat hun club een zware financiele crisis zal overwinnen. Hij heeft weer zeven miljoen francs (2,1 miljoen gulden) uit eigen zak bijgedragen aan de schade door de omkopingsaffaire.

“Ik zal tot het bittere einde doorvechten”, verklaarde Tapie. Hij noemde nog eens het totaalbedrag dat hij de afgelopen zeven jaar investeerde: 130 miljoen francs (40 miljoen gulden). Door zijn binnenkomst werd OM gered van bankroet om daarna de succesvolste Franse club aller tijden te worden.

Olympique heeft tussen 100 en 130 miljoen francs nodig om de verliezen op te vangen door de uitsluiting in het Europese bekertoernooi voor landskampioenen en andere internationale wedstrijden als de supercup en de wereldbeker.

Het is aannemelijk dat de club een of twee topspelers zal verkopen. De spelers speculeerden over de namen. Tapie betrad in Lille de kleedkamer om zijn spelersgroep gerust te stellen. “Zijn woorden waren voor ons allemaal bevredigend”, zei verdediger Marcel Desailly. Het elftal reageerde positief door de wedstrijd met 2-1 te winnen.

De spelers kregen tijdens de wedstrijd provocaties van aanhangers van Paris St Germain te horen. De Parijzenaars waren naar het noorden afgereisd om Olympique 'Glasmann, Glasmann' toe te roepen. Glasmann was de verdediger van Valenciennes, die de beruchte omkopingaffaire aan het rollen bracht.

Andersom reageerden gefrustreerde Marseille-fans zich af bij de wedstrijd Martigues-Paris St Germain. Ginola van PSG klaagde dat hij was bespuwd en beledigd. Doelman Lama was bestookt met vuurwerk tijdens de warming up en het begin van de tweede helft. PSG speelde 1-1 en verloor de koppositie aan Bordeaux. Ginola reageerde furieus. “Waar heb ik dit aan verdiend? Is het omdat ik een zuiderling ben en de voorkeur aan Parijs heb gegeven boven Marseille, dat ze mij zo haten?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden