Nieuw nationaal natuurpark

hollandse duinen | De kuststrook tussen Hoek van Holland en Katwijk wordt één park. Het zou hoge ogen kunnen gooien bij de verkiezing 'mooiste natuurgebied van Nederland'.

Er komt een nieuw nationaal park langs ruim veertig kilometer kust, van Hoek van Holland tot voorbij Katwijk. De naam 'Hollandse Duinen' is gisteren onthuld door de initiatiefnemers, vier gemeenten en enkele milieu- en landschapsorganisaties.

Het nieuwe park dingt meteen ook mee naar de titel 'mooiste natuurgebied van Nederland'. Die publieksverkiezing is opgezet door staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken). Hij wil met de competitie de Nederlandse natuurgebieden beter op de kaart zetten.

Vandaag sluit de inzendtermijn voor de verkiezing. Een jury onder leiding van Pieter van Vollenhoven gaat de inzendingen beoordelen. Meer dan twintig bestaande natuurgebieden hebben zich inmiddels aangemeld.

Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, worden de nominaties bekendgemaakt, daarna kan iedereen tot 31 oktober een stem uitbrengen. De drie natuurgebieden met de meeste stemmen krijgen 100.000 euro en worden de komende jaren in binnen- en buitenland gepromoot als iconen van de Nederlandse natuur.

De kuststrook tussen Hoek van Holland en Katwijk, 43 kilometer lang en 8,5 kilometer breed, is nog geen nationaal park, maar dat gaat snel veranderen, denken de initiatiefnemers. "We denken ook dat we gaan winnen", aldus wethouder Boudewijn Revis van Den Haag. "Er komen in deze regio jaarlijks achttien miljoen mensen op bezoek, in het gebied wonen een half miljoen mensen. Dat kunnen ze op de Veluwe en langs de Waddenzee niet zeggen. Als al die mensen voor ons park stemmen, dan zitten we goed. Ons park is wel het meest Hollandse park dat je je kunt voorstellen met ons unieke, puur Hollandse duinlandschap."

De wethouder betwijfelt of na het verkrijgen van de status van nationaal park, er nog veel ruimte zal zijn voor bebouwing op de stranden. "We hebben al niet veel strandhuisjes. We springen voorzichtig om met onze kustlijn."

Maar voorlopig is het park er nog niet. De initiatiefnemers, waaronder het Zuid-Hollands Landschap, de gemeenten Den Haag, Voorschoten, Wassenaar en Westland, zullen pas in oktober 2017 een definitief besluit nemen over het nieuwe park.

In het aaneengesloten gebied liggen zes beschermde Natura 2000-gebieden, opgeteld ruim 4600 hectare. Het park zal, als alles doorgaat, 200 vierkante kilometer groot worden.

In het promotieplan dat bij de jury van de publieksverkiezing wordt ingediend, wordt het nieuwe nationale park als volgt aangeprezen: 'De regio is rijp voor een grote sprong voorwaarts in het creëren van samenhang en verbinding ter versterking en voor het behoud van dit unieke gebied.'

Op meer plaatsen in het land bundelden beheerders en eigenaren van natuurgebieden hun krachten om mee te dingen in de verkiezing. Vorige week maakten gedeputeerden uit Noord-Holland en Utrecht bekend dat zij een plan hebben voor één nationaal park voor de hele Heuvelrug, een gebied van Gooimeer tot aan de Grebbeberg bij Rhenen. Dit park bestaat dan uit zo'n 40.000 hectare loof- en naaldbossen, heidevelden en weideland. Op dit moment is alleen het zuidelijke deel van dit gebied, ongeveer 10.000 hectare, een nationaal park met de naam 'Utrechtse Heuvelrug'. Met de annexatie van het Noord-Hollandse Gooi in het nieuwe park, vervalt het woord 'Utrechtse'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden