Nieuw liedboek is nog geheim, maar bevat zeker ook popmuziek

GERRIT-JAN KLEINJAN

Kerkgangers kijken er al een tijdje reikhalzend naar uit. De invoering van het nieuwe liedboek voor de kerken is dan ook een verandering die honderdduizenden gelovigen raakt. De generale synode (landelijke vergadering) van de Protestantse Kerk in Nederland besluit volgende week waarschijnlijk om de nieuwe bundel liederen vijf jaar te testen ('beproeven', in kerkjargon) voordat de bundel een officiële status krijgt.

Toch is de inhoud van het nieuwe liedboek nog strikt geheim. Is het niet apart dat de vertegenwoordigers van de lokale kerken stemmen over een boek waarvan ze de inhoud niet kennen? "Niet helemaal", zegt woordvoerder Jan-Gerd Heetderks van de Protestantse Kerk. "De beproeving vindt plaats in de lokale gemeenten. Die gaan er de komende jaren uit zingen."

In 2007 besloot de synode van de Protestantse Kerk unaniem dat er een nieuw liedboek moest komen. Het huidige Liedboek voor de Kerken uit 1973, met de kenmerkende rode kunstlederen band, is volgens veel gebruikers sterk verouderd. Volgens Heetderks is de enige taak van de synode volgende week om te beoordelen of de procedure juist is verlopen. "Dus bijvoorbeeld dat het nieuwe liedboek een afspiegeling is van de breedte van de kerk en dat er digitale exemplaren van beschikbaar zullen zijn."

De exacte inhoud van het nieuwe liedboek presenteren de samenstellers op zaterdag 25 mei. Een speciale 'liedboekdag' in Monnickendam is al helemaal uitverkocht. Zo'n drieduizend zangliefhebbers worden die dag vanuit het hele land met bussen aangevoerd. Volgens Klaas Holwerda, secretaris van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied, moeten kerkgangers die popelen om de nieuwe liederen te zingen, nog even geduld hebben. Holwerda: "Als je een boek officieel aanbiedt, dan is het raar als het al eerder in de winkels ligt".

Hoe de samenstellers ook hun best doen de inhoud geheim houden, er is de afgelopen maanden al wel wat bekend geworden. Zo komen alle 150 psalmen en meer dan de helft van de 491 gezangen uit het oude Liedboek voor de Kerken terug in de nieuwe bundel. Het nieuwe gezangboek, waarvan de eerste oplage 40.000 stuks bedraagt, is bovendien veel dikker. Het kent volgens de samenstellers meer variëteit dan het oude liedboek, waarin bijna alleen klassieke kerkliederen staan. In het nieuwe liedboek is ook ruimte voor popmuziek en er staan leesteksten in. De liedboeksamenstellers denken bovendien dat het nieuwe liedboek een impuls geeft aan het fenomeen 'voorzanger'. Een geschoolde zanger die solo zingt terwijl de kerkgangers later invallen, is nu nog onbekend in de protestantse eredienst.

Overigens strijkt Holwerda met de hand over zijn hart voor kerkgangers die per se de zondag na de presentatie willen zingen uit het nieuwe liedboek. "Als ze het willen, is het mogelijk dat organisten en cantorijen een week van te voren een nieuw liedboek krijgen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden