Nieuw liedboek is bestseller in christelijke boekenbranche

Hier en daar wordt het nieuwe liedboek voor de grap de 'Vijftig tinten grijs' van christelijk Nederland genoemd. Niet voor niets. Want zoals de erotische romans van de Britse schrijfster E.L. James een opsteker zijn in de kwakkelende boekenbranche, zo zorgt het liedboek voor vrolijke gezichten onder christelijke boekverkopers. Van het nieuwe liedboek, de zangbundel waaruit protestantse kerken sinds kort zingen, zijn in een half jaar tijd 175.000 exemplaren verkocht.

Dit aantal verkochte exemplaren is in de Nederlandse boekenmarkt normaal gesproken alleen weggelegd voor goed lopende thrillers. Directeur Nico de Waal van uitgeverij Boekencentrum, de uitgever van het liedboek, had niet verwacht dat er binnen een half jaar tijd al zoveel exemplaren over de toonbank zouden gaan. "Afgaand op de orders die we voor de introductie kregen, dachten we dat er minder vraag zou zijn. Maar in de praktijk zie je dat als gemeente A het liedboek invoert, gemeente B volgt", zegt De Waal. Kort na de presentatie was de vraag naar nieuwe liedboeken zelfs zo groot dat er enige tijd sprake was van een tekort. Daarvan is inmiddels geen sprake meer.

Afgelopen mei werd het nieuwe liedboek in Monnickendam gepresenteerd. Het is bedoeld als opvolger van het oude liedboek voor de kerken, het boek met de kenmerkende rode kaft dat sinds 1973 in gebruik was. Voor tienduizenden gelovigen betekent de invoering van het nieuwe liedboek de grootste kerkelijke verandering in veertig jaar tijd.

Toch is het liedboek volgens De Waal niet helemaal te vergelijken met een boek als 'Vijftig tinten grijs'. "Van de verkoop van een bestsellerroman worden in korte tijd vaak heel veel exemplaren verkocht. Dat is anders met een liedboek, dat de komende jaren ook nog verkocht zal worden." (

trouw

)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden