Nieuw licht op racistische moord

Het politie-onderzoek naar de moord op de zwarte student Stephen Lawrence in 1993 is gesaboteerd. Dat gebeurde niet alleen als gevolg van racisme binnen het Britse politiekorps, maar ook door omkoping.

De gisteravond vertoonde BBC-documentaire ’De Jongens die Stephen Lawrence vermoordden’ onthult dat een van de politieagenten die op de zaak zat, geld zou hebben ontvangen van de vader van een van de verdachten. Die wilde dat de zaak in de doofpot zou belanden.

Journalist Mark Daly toont ook nieuw bewijs dat de alibi’s van de vijf verdachten van de nog altijd niet opgeloste moord niet kloppen. Nieuwe getuigen komen aan het woord die in de nacht van de moord de bende hebben gezien die wordt verdacht van de moord.

De dood van de achttienjarige talentvolle middelbare scholier leidde dertien jaar geleden tot grote publieke verontwaardiging. Hij werd in het Londense Eltham doodgestoken. Tientallen getuigen wezen vijf jonge blanken aan als daders, die racistische motieven zouden hebben gehad. De jongens werden gearresteerd, maar wegens gebrek aan bewijs niet voor de rechter gebracht. Later werden er drie alsnog voorgeleid, maar zij werden in 1996 vrijgesproken.

Het falen van de politie leidde tot een uitgebreid onafhankelijk publiek onderzoek naar de zaak. Het zogeheten Macpherson-rapport bracht ’institutioneel racisme’ en fundamentele fouten bij de politie aan het licht.

Sindsdien heeft de politie hard gewerkt aan hervormingen. Na het onderzoeksrapport onderzocht Scotland Yard de Lawrence-zaak opnieuw. In het onderzoek dat vijf jaar duurde, stelde de politie vast dat de vijf oorspronkelijke verdachten racisten zijn met een obsessie voor messen. Maar de rechercheurs slaagden er niet in hen als moordenaars aan te wijzen.

De vader van Stephen Lawrence hoopt dat de zaak nu wordt heropend. „Ik ben blij dat dit programma laat zien dat er sprake was van corruptie.” De advocaat van de familie, Michael Mansfield, zegt dat de beschuldigingen van corruptie ’mogelijk extreem belangrijk’ zijn voor het oplossen van de zaak. Hij is ervan overtuigd dat de moord uiteindelijk zal worden opgelost.

De politie zegt echter in een eerste reactie dat er géén bewijs is dat ’een corrupt individu’ heeft geprobeerd om het onderzoek naar de Lawrence-moord te dwarsbomen.

De politie heeft in het verleden al corruptie-onderzoek gedaan naar agent John Davidson, die in de documentaire wordt beschuldigd. Er zijn toen geen bewijzen gevonden.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Onafhankelijke Politie Klachtencommissie een onderzoek instelt naar het handelen van de politie. Dat zou dan het derde onderzoek zijn naar het politieoptreden in de moordzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden