Nieuw leven voor het bejaardenhuis

Vrijkomende verzorgingshuizen stellen de eigenaren voor een uitdaging: welke bestemming loont het meest?

Wonen in kantoren, dat kennen we. Maar wat moet je met een vrijkomend verzorgingshuis, vol kamertjes en onhandige gezamenlijke ruimtes? Zo'n gebouw is ouderwets, te duur en overbodig nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen. Voor 1300 verzorgingshuizen zoeken de eigenaren een nieuwe, betaalbare bestemming. Poolse arbeiders of studenten erin? Verbouwen voor starters op de koopmarkt? Of toch maar verhuren aan 80-plussers?

"Onze indruk is dat de meeste eigenaren zo min mogelijk willen veranderen en kiezen voor dezelfde doelgroep", zegt Netty van Triest van Platform31, dat voor het ministerie van binnenlandse zaken onderzoek deed naar veranderingen in het zorgvastgoed. Die keuze ligt voor de hand, gezien de vergrijzing: meer ouderen, die ook eens nog eens steeds ouder worden. "Mensen van boven de 85 zoeken geborgenheid en veiligheid, en zorg zodra ze die nodig hebben. Zo'n gebouw is niet meer van deze tijd, maar de functie nog wel."

Aanpassen aan de huidige tijd betekent een eigen voordeur, een keukentje en maatregelen voor brandveiligheid. Maar uit de huur van kleine appartementjes valt dat niet te bekostigen. "Er wordt in veel gevallen verlies op geleden", aldus Van Triest.

All-inclusive kan een oplossing zijn, zo bleek uit een experiment van Platform31, zorgaanbieders en woningcorporaties. In feite is dat voortzetting van het oude bejaardenhuis, met zorg en andere diensten, in een nieuw jasje. "Maar dat kan niet overal. Je hebt minimaal zestig bewoners nodig en je moet een centrumfunctie hebben", zegt Van Triest. "In krimpgebied lukt dit niet."

Van Triest ziet mogelijkheden in de komst van nieuwe ondernemers, die kijken wat ze met het hele gebouw kunnen doen. The Student Hotel bijvoorbeeld, die het voormalige Limburg Stirum Huis in de Haagse Schilderswijk heeft omgebouwd voor jongeren. Of Scholtens Projecten, dat het Liornehuis in Hoorn verbouwde tot koopappartementen voor starters en alleenstaanden.

Zij vinden ook oplossingen voor de gezamenlijke ruimtes, die bij verzorgingshuizen voor flinke kosten zorgen. "Van die nieuwe ondernemers gaat een enorme energie uit, daar kunnen andere eigenaren nog van leren", denkt Van Triest.

Ook gemeenten kunnen leren van experimenten in de benutting van het zorgvastgoed. Wederkerigheid tussen ouderen en jongeren, zoals in Voorst. Of combinaties tussen ouderen en mensen met een verstandelijke beperking of met psychiatrisch patiënten, zoals in de Nieuwe Nachtegaal in Rotterdam. "Wij hopen dat het bewustzijn bij gemeenten groeit dat dit soort combinaties mogelijk is. Nu zij een grotere rol spelen in de verdeling van zorg, mogen ze wel daar wel oog voor krijgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden