Nieuw kusteiland kan water van Haringvliet zoet houden

Eiland voor de kust dat het water in het Haringvliet zoet kan houden.

Een opgespoten eiland van drie miljoen kubieke meter gaat het Haringvliet redden. Tenminste, dat is het plan van zes jonge mensen. Zij sleepten hiermee gisteren de Delta Water Award in de wacht, een aanmoedigingsprijs van 15.000 euro.

Al jaren is er discussie over het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen, zodat vissen als zalm en forel weer als vanouds de rivier op kunnen zwemmen. Het besluit is genomen, maar vergt nog veel aanpassingen om zoet water te garanderen voor bewoners en boeren van de Zuid-Hollandse eilanden. "Ons balance island zorgt ervoor dat zout en zoet water zich al voor de sluis mengen, in plaats erachter", vertelt Edwin Verduin (28), lid van het winnende team.

In de jury zitten niet de minsten, zoals deltacommissaris Wim Kuijken en oud-staatssecretaris Tineke Huizinga. De prijsvraag is bedoeld voor studenten en jonge professionals. "Zij hebben frisse ideeën en vooral kennis van nieuwe technieken", licht juryvoorzitter Wim Kuijken toe.

Op zich is zand storten voor de kust geen nieuw idee. Het wordt al sinds de jaren negentig toegepast om de kust te beschermen. Kuijken: "Bijzonder aan dit eiland is dat het zout water terugdringt en tegelijk natuur uitbreidt. En het kan ook nog op andere plekken in de wereld worden toegepast, een mooi exportproduct."

Verduin: "We verwachten dat het opgespoten zand verandert in wad. Daar nestelen vogels en schelpdieren zich. Ook kunnen er zeldzame stuifduinen ontstaan. Een prachtig plekje dat zeker toeristen zal trekken."

Of het plan ooit wordt uitgevoerd, kan Kuijken niet aangeven. "Het is in ieder geval zeer kansrijk." De andere genomineerden hebben wat dat betreft nog wat uitzoekwerk. Een ander team stelt bijvoorbeeld voor waterplanten en schelpdieren te kweken in het Volkerak: die voeden zich met fosfaat en maken zo de kans op blauwalg kleiner. Het fosfaat kan vervolgens weer gewonnen worden en dienen als biobrandstof. Innovatief, maar iets dat eerst nog maar moet worden beproefd in een lab, meent de jury.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden