Nieuw kamp in Calais voor vluchtelingenstroom

null Beeld ANP
Beeld ANP

Frankrijk gaat in Calais een nieuw vluchtelingenkamp bouwen met plek voor 1500 asielzoekers. Aan de Franse kust verblijven nu enkele duizenden vluchtelingen in een tentenkamp dat bekendstaat als de Jungle.

De Europese Commissie draagt 5 miljoen euro bij aan de bouw van het kamp, zeiden vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans en de Franse minister-president Manuel Valls bij een bezoek aan Calais vandaag.

Het nieuwe kamp is echter lang niet groot genoeg om de volledige vluchtelingenstroom onderdak te bieden. Veel asielzoekers proberen vanuit Calais over zee of via de Kanaaltunnel naar Engeland te komen. Natacha Bouchart, burgemeester van Calais, is blij maar niet tevreden met de hulp. "Het is een gebaar, maar een vrij zwak gebaar," zei hij. "Er is zeker 25 miljoen euro nodig."

Het grotere vluchtelingenkamp nabij Calais in het dorp Sangatte werd ruim tien jaar geleden gesloten, maar vluchtelingen bleven naar de regio komen. In afwachting van hun oversteek verblijven ze in de Jungle, een verzameling tentjes in de duinen.

Hongarije
Ondertussen stromen ook vanuit Hongarije voornamelijk Syrische vluchtelingen West-Europa binnen. De Oostenrijkse politie zette maandag bij de grens meerdere treinen stil die vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest richting Wenen gingen. De treinen zaten overvol. Volgens de politie bestond ongeveer de helft van de passagiers uit asielzoekers op doorreis naar met name Duitsland.

Volgens het Europese 'Schengen-verdrag' mogen migranten Hongarije alleen verlaten met geldige reisdocumenten. Op stations in Boedapest zijn echter zo veel vluchtelingen neergestreken dat het land het best vindt als ze vertrekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden