Profiel

Nieuw Kamerlid Anne Kuik is zeldzaam uitbundig voor een CDA'er

Anne Kuik: 'Ik ben onafhankelijk en dat gun ik anderen ook.' Beeld Phil Nijhuis

Nieuwe Kamerleden zoeken hun plek op het Binnenhof. Op wie moeten we de komende jaren extra letten? Vandaag: Anne Kuik van het CDA, een directe juriste wiens ster snel rijzende is in de partij.

Misschien is het haar accentloze tongval, misschien haar met Engels doorspekte vocabulaire ('Thanks burgemeester', zei ze ooit in de Groningse raadszaal) of haar uitbundige manier van praten, maar op het eerste oog zou je Kamerlid Anne Kuik (30) niet bij het CDA plaatsen. "Ik vind het wel lekker dat mensen me niet meteen volplakken met stickers en vooroordelen", zegt ze. Dan zet ze haar schaterlach op. "Terwijl ik natuurlijk wel een typische CDA'er bén!"

Met Kuik in de fractie heeft het CDA sinds jaren weer een Groningse volksvertegenwoordiger in haar midden en dan ook nog een net-dertiger, een combinatie waar de partij in haar zoektocht naar de jonge kiezer zeer mee verguld is. Niet voor niets beschermt de fractie haar als een schat. Onder Mona Keijzers vleugels zal Kuik de komende tijd warmdraaien in de altijd lastige zorgportefeuille.

Hoewel nieuw in Den Haag is Kuik met tien jaar ervaring op het Groningse stadhuis geen politiek broekie meer. Ze begon er in haar studententijd als fractiemedewerker en werd in 2012 fractievoorzitter van de tweekoppige oppositiepartij, met bescherming van prostituees en kleine ondernemers als hoofdthema's. In 2014 moest ze alleen huidig SP-voorzitter Ron Meyer voor zich dulden in de verkiezing van Nederlands beste raadslid. Met bijna 16.000 voorkeursstemmen wist ze op 15 maart bijna op eigen kracht een Kamerzetel te bemachtigen.

Rechtvaardigheidsgevoel

"Ik kan me het eureka-moment waarop ik besloot CDA-lid te worden niet meer herinneren, maar ik was een jaar of zeventien en heb er nooit over getwijfeld", vertelt Kuik, die in het Drentse veendorp Nieuw-Amsterdam opgroeide in een gereformeerd nest – haar opa was dominee. "Het gaat om hoe je naar de samenleving kijkt. Van huis uit kreeg ik mee dat je je talenten niet alleen voor jezelf moet inzetten, maar ook moet gebruiken om anderen te helpen. Ik voel het als een plicht op te komen voor mensen die het minder hebben."

Dus liep Kuik als kind met een collectebusje langs de deuren 'voor arme kindjes in Afrika' en stapte ze op het schoolplein zonder schroom op pestende bullies af. In groep 7 beklaagde ze zich in een schriftje over de scheve stoepen in het dorp – lastig voor een kennis in een rolstoel – en noteerde ze haast profetisch dat ze rechten wilde studeren en de gemeenteraad in wilde. "Geen idee hoe ik daar bij kwam. Wist ik veel wat de gemeenteraad precies inhield!"

Als dochter van een tandarts en verpleegkundige had Kuik het thuis allesbehalve slecht, maar dat maakt het volgens haar niet moeilijk zich in minderbedeelden te verplaatsen. "Ik heb een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Je zult maar blind zijn of in een rolstoel zitten. Man, wat zou ik het fijn vinden als anderen dan voor mij opkomen. Ik ben onafhankelijk en dat gun ik anderen ook."

Druk om haar politieke opvattingen aan te passen heeft ze nooit gevoeld. Niet in het 'rooie' Zuidoost-Drenthe, niet in het 'rooie' Groningen waar ze ging studeren, niet bij de studentenvereniging Albertus Magnus. "Ik hoorde nooit bij de mainstream, maar dat zorgde soms juist voor leuke gesprekken op vreemde locaties en tijdstippen. Stond ik aan de bar, kreeg ik de vraag of ik als CDA'er ook echt gelovig ben. Geloof jij nergens in dan?, vroeg ik terug. Kijk, dan heb je het nog eens ergens over."

Minder vertegenwoordigd

Hoewel rechten haar als studie goed lag, merkte ze tijdens een stage bij een Gronings advocatenbureau dat het in de praktijk neerkomt op 'veel schrijven en weinig contact met mensen'. Ze sprong daarop in het diepe door bij de EO midden in de nacht radio-uitzendingen te maken met inbellende luisteraars, om zich vorig jaar na een verzoek vanuit het provinciale CDA-bestuur te kandideren voor de Tweede Kamer.

"Ik wilde een volgende stap zetten en het leek me ook goed voor Groningen. In Den Haag wordt beslist hoe het geld wordt verdeeld. Neem cultuur. Minister Jet Bussemaker heeft eens gezegd dat je voor een theater- of museumbezoek vanuit het Noorden ook prima een eindje kunt reizen. Ja, daag! Door zulke opmerkingen voelen noorderlingen zich minder vertegenwoordigd."

De komende jaren pendelt Kuik tussen Den Haag en Groningen, de stad waar ze haar hart aan heeft verpand. Thuis kan ze dan meteen verder discussiëren over de perikelen aan het Binnenhof, want tegenover haar zit een al even aan politiek verslingerde gesprekspartner: Paul de Rook, wethouder voor D66 in Groningen. Ze leerden elkaar in de raad kennen en zijn inmiddels verloofd.

Vraag en antwoord

Favoriete politieke boek?

"Een boek van Boris Johnson, 'De Churchill Factor', omdat het laat zien hoe belangrijk Churchill is geweest voor hoe Europa er nu uitziet."

Beste premier ooit?

"Buma! Hij zou heel geschikt zijn met zijn verhaal over verantwoordelijkheid naar elkaar toe. Ik? Nee, ik wil helemaal geen premier worden."

Politiek hoogtepunt?

"Toen de Groningse raad mijn voorstel over toegankelijkheid van de openbare ruimte voor gehandicapten met algemene stemmen aannam."

Eigen politiek dieptepunt?

"Toen de raad het voorstel afwees om met alle prostituees in de stad een registratiegesprek te voeren. Daar was ik echt boos en verontwaardigd over. We moeten hen beschermen"

Eerste politieke herinnering?

"De moord op de Israëlische premier Rabin. Ik zag hem als vredestichter en vond de moord schokkend."

Eerste keer gestemd?

"In 2005 bij het referendum over de Europese Grondwet."

Hobby's buiten de politiek?

"Musicals, zowel om te zien als om in mee te doen, en dansen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden