Nieuw kabinet moet minder gas winnen

gas | De Tweede Kamer heeft een boodschap voor het volgende kabinet: de gaskraan in Groningen moet verder dicht.

BART ZUIDERVAART en REDACTIE POLITIEK

Met de verkiezingen voor de deur doet de Tweede Kamer de door aardbevingen geplaagde Groningers opvallende beloftes: de gaskraan wordt verder dichtgedraaid. Er moet een uitkoopregeling komen voor iedereen die het beefgebied wil verlaten. En de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) mag zich niet meer bemoeien met de schadeafwikkeling van de bewoners.

Niet eerder trok de Tweede Kamer zo eensgezind op om 'het vertrouwen van de Groningers terug te winnen' als gisteren tijdens een debat. D66'er Stientje van Veldhoven zei: "Laten we politiek gehakketak voortaan voorkomen."

Het Kamerdebat werd bijgewoond door tientallen bezorgde Groningers, onder wie de commissaris van de koning René Paas. Zij hadden een petitie meegenomen naar Den Haag getiteld 'Laat Groningen niet zakken'. Gisteravond stond de teller op meer dan 67.000 ondertekenaars. De partijen in Den Haag zijn onder de indruk van het opgelaaide protest in het noorden. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zei tgen haar collega-Kamerleden: "Goed dat er verkiezingen voor de deur staan. Dan gebeurt er eindelijk wat."

De vraag is nu wát er precies gebeurt. De Kamermotie vertelt niet hoe ver de gaskraan moet worden dichtgedraaid. VVD-minister Henk Kamp (economische zaken) heeft deze kabinetsperiode de winning teruggebracht van 53 naar 24 miljard kuub gas per jaar. Minder vindt hij onverantwoord.

Kamp zal de oproep van de Kamer formeel nog in de ministerraad bespreken, maar de boodschap van de partijen is in feite gericht aan het volgende kabinet. Tijdens de formatie kan de nieuwe coalitie straks niet om verlaging van de gaswinning heen. Diverse partijen willen terug naar 18 miljard kuub, anderen zelfs naar 12 en uiteindelijk nul. PvdA'er Jan Vos wilde geen getal noemen: "Dan wordt het een soort gasbingo."

undefined

kamp: einde aan boren op waddenzee

Energiebedrijf Engie gaat tóch niet op Waddenzee bij Schiermonnikoog boren naar gas. Het concern maakte dit gisteren bekend, vlak nadat de rechter definitief goedkeuring verleende voor de eerste proefboringen bij het Waddeneiland. Het project blijkt te duur en omstreden.

Minister Kamp (VVD, economische zaken) kondigde gisteravond aan dat hiermee alle nieuwe (proef)boringen op het Was van de baan zijn. Schuin vanaf de wal in zee boren mag nog wel.

Engie trekt zijn plannen in na een reeks gesprekken met natuurorganisaties, waaronder de Waddenvereniging, Milieudefensie en Urgenda. Die juichen over de 'doorbraak'. Ze hopen dat alle energiebedrijven en financiers zich nu tegen gasboringen in het Natura 2000-gebied keren.

Een woordvoerder van Engie zegt dat allerlei 'juridische, technische en maatschappelijke' redenen meespelen bij het besluit om het project te schrappen. Maar zij bevestigt dat doorslaggevend was dat de gasboring duur zou uitpakken, en verder alleen maar veel ophef en slechte pr zou opleveren.

Het succes voor de milieugroepen volgt kort op het besluit van de Rabobank om geen projecten voor gaswinning in de Wadden te financieren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden