Nieuw instituut voor emancipatie

Van een onzer verslaggeefsters DEN HAAG - Na veel geharrewar wordt vandaag het nieuwe Instituut voor gender en etniciteit in Amsterdam gepresenteerd onder de naam E-Quality. De vrouwenbeweging keek aanvankelijk gereserveerd naar het nieuwste paradepaardje van minister Melkert en diens hoogste emancipatieambtenaar Ina Brouwer. Joan Ferrier (44) is de nieuwe directeur.

In E-Quality werken het vrouwenlobbybureau Arachne, het Instituut vrouw en arbeid (IVA), de internationale vrouwenbeweging WEP-International en Aisa, een organisatie voor emancipatieondersteuning van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen, samen. Het archief- en informatiecentrum van de vrouwenbeweging IIAV haakte in 1996 af. Wel neemt E-Quality taken over van de vorig jaar april opgeheven Emancipatieraad (ER).

Het nieuwe werkverband moet een multicultureel karakter krijgen en veel aandacht besteden aan de discussie over etniciteit in de vrouwenbeweging en aan Noord-Zuidverhoudingen. Bestuur en medewerkers moeten multicultureel zijn. “Maar ik ben aangenomen vanwege mijn kwaliteiten, niet omdat ik een 'zwarte' vrouw ben”, benadrukt Ferrier.

Als relatief onbekende in de vrouwenbeweging, verraste zij december vorig jaar iedereen met haar aanstelling. “De media doen alsof ik nooit iets op het gebied van emancipatie heb gedaan, dat is niet juist. Ik heb onder meer in werkgroepen van de internationale vrouwenorganisatie YWCA gezeten en via de Raad van Kerken mede de vrouwengroep Vips opgezet: vrouwen in de pluriforme samenleving. Ik ben daar alleen niet zo mee op het podium gaan staan”.

Wisselend opgegroeid

Ferrier werkte, na een studie pedagogiek aan de universiteit van Utrecht, jarenlang in het jeugdwelzijnswerk in Amsterdam. “Ik heb me altijd heel erg betrokken gevoeld bij de multiculturele samenleving, het creëren van gelijke kansen voor iedereen.” Ze woont vanaf haar vijftiende regelmatig in Nederland. “Ik praat daar liever niet over in termen van 'toen kwam ik naar Nederland', want ik ben wisselend èn Nederlands èn Surinaams opgegroeid. Ik heb veel van allebei”.

Het leiden van het omstreden E-Quality is een stevige opdracht. “Ik heb lang geaarzeld omdat ik me bij het jeugdwelzijnswerk zo op mijn plek voelde. Maar ik vond dat ik, met mijn idealen over emancipatie en de multiculturele samenleving, deze uitdaging niet mocht laten schieten”.

Critici binnen de vrouwenbeweging vinden dat de hoogste emancipatieambtenaar, Ina Brouwer, te weinig gebruik maakt van de bestaande expertise binnen de vrouwenbeweging. “E-Quality zal volop gebruik maken van de opgebouwde kennis en ervaring”, verzekert Ferrier, “alleen wel toegepast in een moderne context. En ik hoef die kritiek nu verder ook niet te pareren. Wij laten als instituut vanzelf zien, door daden te stellen, dat wij die expertise niet verloren laten gaan”.

Ina Brouwer werkt volgens critici te projectmatig. E-Quality is door haar opgezet en zou - ook omdat het is samengesteld uit vier organisaties - eveneens in versnippering kunnen vervallen. Volgens Ferrier voorkomt de opzet van E-Quality dat. De organisatie werkt via vijf beleidslijnen: 'macht en invloed', 'beeldvorming', 'internationale vraagstukken', 'arbeid, zorg en inkomen' en 'kennis en informatietechnologie'. Aan de hand daarvan zijn activiteiten opgezet. “Die beleidslijnen voorkomen dat het los zand wordt”.

Geen kopie

Een originele benadering staat voor Ferrier voorop. Zo wil ze het verband tussen sekse en etniciteit niet alleen bij politici, maar ook bijvoorbeeld bij docenten aan pedagogische academies aan de orde stellen. “Zij kunnen de aanstaande leerkrachten bewust maken van die koppeling”.

Dat E-Quality met de nieuwe aanpak de taken van de voormalige Emancipatieraad (ER) zou verwaarlozen, bestrijdt Ferrier. ER-vice-voorzitter mr. Jaqueline Biesheuvel zei vlak voor de opheffing van die raad: “Wij werken binnen het ambtelijk apparaat, op het niveau van politici en ambtenaren. Deze directe aanpak valt weg”.

Ferrier slaat een dikke map open. “Het beïnvloeden van het beleid, monitoren, signaleren en adviseren... zal ik het hele rijtje voorlezen? We houden ons bezig met taken en functies van de Emancipatieraad, al hoeven wij daar niet op dezelfde manier mee om te gaan. Wij zijn geen kopie van de ER. Wij zijn iets nieuws”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden