Nieuw incident in bisdom Den Bosch

Wederom gerommel in bisdom Den Bosch. Pastoor Piet Vermeeren (71) van de Lambertusparochie in Linden stapt op. Sinds de komst van hulpbisschop Mutsaerts in 2010 stapelen de incidenten zich op. Het begon ermee dat Mutsaerts zich in september vorig jaar vierkant schaarde achter 'weigerpastoor' Norbert van der Sluis van Liempde, die na euthanasie niet meewerkte aan een uitvaart. Het leidde ertoe dat de helft van het Liempdese kerkbestuur vertrok.

Nog geen maand later spleet de vrijzinnige San Salvatorparochie in Den Bosch. Uit protest tegen een tijdelijke aanstelling van Mutsaerts als pastoor begon het overgrote deel van de parochianen voor zichzelf.

De teugels worden steeds strakker aangehaald. In december moest de 81-jarige priester Jan Peijnenburg kiezen: na 46 jaar zijn vriendin Threes van Dijck verlaten, of zijn ambt neerleggen. Hij koos het laatste.

Voor pastoor Vermeeren is de maat vol. Hij noemde Mutsaerts gisteren in De Gelderlander 'een houwdegen zonder inlevingsvermogen'.

Speelde u al langer met de gedachte op te stappen?
"Onvrede met het beleid van Mutsaerts heb ik al lang. De directe aanleiding is een kille en hooghartige brief van hem, als antwoord op ons verzoek om zelfstandig te blijven, en niet mee te hoeven in een op handen zijnde fusie van parochies. Zo'n gek idee was dat niet: financieel en pastoraal kunnen wij onszelf goed bedruipen. Nu blijkt dat we toch mee moeten."

Laat u uw parochianen niet in de steek?
"Nou. Daar heb ik een grote innerlijke strijd over moeten voeren. Maar de koers van Mutsaerts gaat zo tegen mijn geweten en geloven in, ik breng het niet meer op. Dat heeft ook consequenties voor anderen. Ik moet een klap verwerken, zij ook."

Wat gaat u nu doen?
"Het hangt af van mijn parochianen. Als ik hen van dienst kan blijven, doe ik dat. Ik denk dat mensen heel verschillende wegen gaan. Maar misschien blijven ze samen."

U begint geen zelfstandige parochie?
"Dat zou kunnen. Maar ik wil voorkomen dat het dan de kerk van Piet Vermeeren wordt. Alleen kan ik het niet dragen. Ik ben 71 jaar."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden