Nieuw in Vlaanderen: de 'échte moslims' van de Lijst Islam

Twee vrouwen met hoofddoek die eerder deelnamen aan een demonstratie in Antwerpen tegen het hoofddoekverbod op scholen. (archief, 2009) Beeld AFP
Twee vrouwen met hoofddoek die eerder deelnamen aan een demonstratie in Antwerpen tegen het hoofddoekverbod op scholen. (archief, 2009)Beeld AFP

Een anti-islampartij was er al, een partij van enkel moslims nog niet. Vlaanderen maakt deze maand kennis met de Lijst Islam, dat in twee gemeenten debuteert.

Robin de Wever

Ze zijn naar eigen zeggen de 'eerste echte moslims in de Belgische politiek'. Redouane Ahrough en Lhoucine Aït Jeddig willen politiek bedrijven 'vanuit wederzijds respect', vertelden ze donderdag tijdens een perspresentatie aan persbureau Belga.

Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen kreeg de partij 4500 stemmen, genoeg om te mogen zetelen in de raden van Anderlecht en Molenbeek (beide in het Brusselse gewest).

De Koran geldt als belangrijkste inspiratiebron. Moslims in andere partijen zouden hypocriet zijn: zij gehoorzamen niet aan het heilige boek, maar aan hun partijtop. Ze zullen door de mand vallen als ze moties indienen, voorspellen de twee.

Het stoort Ahrough dat moslims 'vaak als tweederangsburgers worden gezien'. Ook het lokale bestuur van Anderlecht is zijns inziens racistisch. Zo zou de politie moslims harder aanpakken.

De Lijst Islam richt zich onder meer op conservatief-religieuze thema's als het gezin: kinderen moeten worden opgevoed door één vader en één moeder. Ook wil de partij dat hoofddoeken (maar geen chadors) opnieuw worden toegestaan in scholen. Als het meezit, neemt de partij de komende jaren ook deel aan regionale, rederale en Europese verkiezingen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden