Nieuw hoofdstuk in kabinetsformatie begonnen

De leiders van de vier politieke partijen zitten aan tafel met informateur Herman Tjeenk Willink.Beeld ANP JERRY LAMPEN

Met een bijeenkomst in de zaal waar volgende week de echte onderhandelingen gaan plaatsvinden, is vandaag de nieuwe ronde begonnen in de kabinetsformatie. 

Informateur Herman Tjeenk Willink ontving er de leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, de partijen die samen een kabinet willen vormen. Het was de eerste keer dat de vier leiders samen aan tafel schoven.

"Ik heb echt het gevoel dat deze vier partijen willen dat hier een kabinet uitkomt. En ik denk dat Nederland ook zo langzamerhand wel wil dat er uit Den Haag een kabinet komt", zegt CDA-leider Sybrand Buma.

De informateur overlegde met de partijen om nog een keer formeel te horen dat ze bereid zijn een coalitie te vormen, en over de te volgen procedure. Ook kwam de vraag op tafel wie volgens de fracties de volgende fase van de kabinetsformatie moet gaan leiden, weer Tjeenk Willink, een nieuwe informateur, of een combinatie van beide.

Vooral de ChristenUnie dringt er op aan dat er andere informateur komt. Die partij zit als enige nieuw aan tafel, en heeft een flinke informatieachterstand. Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) hebben er al honderd dagen kabinetsformatie opzitten, en kennen de details uit de eerdere onderhandelingen, over economie, klimaat, migratie en vele andere onderwerpen. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) moet zich nog inlezen. De ChristenUnie hoopt op een nieuwe informateur zodat voor alle partijen de onderhandelingen een nieuwe start zijn.

De inhoudelijke onderhandelingen kunnen pas volgende week beginnen, als eerst de Tweede Kamer heeft gedebatteerd over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. Hij was aangesteld om de opties te onderzoeken voor een coalitie, niet om de onderhandelingen zelf te leiden. De Kamer wijst waarschijnlijk dinsdag een nieuwe informateur aan. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden