Nieuw hitteprotocol van kracht voor veevervoer

null Beeld anp
Beeld anp

Dierenartsen en veetransporteurs moeten komende dagen in het holst van de nacht hun bed uit. Vanwege de hoge temperaturen treedt een nieuw hitteprotocol voor veevervoer in werking, meldt het AD.

Redactie

Veetransporteurs, slachthuizen en de overheid hebben afspraken gemaakt die varkens, runderen, schapen en geiten moeten beschermen tegen uitdroging en hittestress.

"Doordat de dierenartsen van de NVWA al om 4 uur `s ochtends aan de exportkeuringen beginnen, hoeven de dieren niet op het heetst van de dag op transport", zegt voorzitter Henk Bleker van brancheorganisatie Vee & Logistiek tegen het AD. "Tijdens de hittegolf van vorig jaar hebben we zelf voor vroegere keuringen gepleit. We zijn erg blij dat de overheid daar gehoor aan geeft.''

Zodra de temperatuur boven de 27 graden uitkomt, mogen transporteurs hun veewagens bovendien minder vol laden. Onderweg moeten ze waar mogelijk in de schaduw parkeren. Als de buitentemperatuur boven de 35 graden uitkomt, geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voortaan geen vergunningen meer af voor veetransporten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden