Nieuw groot zonnepark zet racemotoren droog

Zonne-energie | Bij het circuit van de TT Assen is deze week Zonnepark XXL geopend. Zoals de naam al verklapt: het is een knoeperd, na 'Ameland' het grootste van Nederland. Toch zal het park niet lang bij de top horen.

FRANK STRAVER

Harde cijfers: 191.540 bouten en moeren, 268.000 kilo staal en 75 vrachtauto's vol betonblokken voor de fundering. Theunis Bakker strooit ermee als hij naast het fonkelnieuwe, zwart glanzende zonnepanelenpark bij de TT Assen staat. Hij is directeur van bouwbedrijf Mannen van Staal. Dit concern zette het groene energieproject neer, met zeven man in drie maanden tijd. Een gigaklus was het, zegt hij.

Het zonovergoten openingsfeestje van Zonnepark XXL vond woensdag plaats. Opgeteld 21.000 panelen zijn neergezet op het parkeerterrein voor de motoren, pal naast de racebaan. Op papier leveren die stroom voor 1800 huishoudens. Het zonnepark staat hoog op de poten. Daardoor heeft het park een tweede functie. Dit weekend wordt de 86ste TT verreden. 7000 racemonsters kunnen er onder staan, fijn droog.

Directeur Sytse Bouwer van de ontwikkelaar achter Zonnepark XXL, Groenleven, glundert bij die vondst. "Alle bedrijven met een grote parkeerplaats die zonnepanelen willen om auto's droog te zetten, mogen me bellen", zegt hij vol bravoure. De verhoogde plaatsing maakte het project 10 procent duurder, maar de dubbele functie maakt dat het volgens Bouwer waard. Als een grote parkeerplaats - Schiphol - droog parkeren biedt onder zonnepanelen, kan het parkeertarief wat omhoog.

Met een vermogen van 5,6 MW is Zonnepark XXL nu het op één na grootste panelenproject in Nederland. Het park op Ameland, deze week officieel geopend, overtroeft dit. Nipt, dat wel. De 23.000 zonnepanelen op het Waddeneiland tellen op tot 6 MW. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra geeft er in Assen een leuke draai aan. Hij verklaarde 'het grootste zonnepark op het vasteland' voor geopend.

Het wedstrijdje verplassen met zonnepanelen tussen Ameland en Assen zal snel achterhaald zijn. Want in de coulissen staan al weer veel grotere zonneparken gepland. 7 MW, 10 MW, 15 MW. Die kant gaat het op. In Duitsland zijn ze er al, en Nederland krijgt ze ook snel. Bij Vliegveld Eelde zet Groenleven een veld neer van maar liefst 17 MW. De ontwikkelaar heeft in Nederland al voor 100 MW aan zonneprojecten in de pijplijn, zegt manager Bert Hendriks.

Het rondkomen van zulke joekels is een omslag. Want de laatste jaren verschenen slechts sporadisch zonnedaken en -velden van één of enkele Megawatten. Zonneprojecten die in 2014 SDE-subsidie toegekend kregen, worden nu gerealiseerd, verklaart zonne-energiekenner Peter Segaar. Hij houdt nieuwe zonprojecten bij en verwacht een ware hausse. Ook Zonnepark XXL ontving in 2014 een SDE+-toekenning. In 2015 ging weinig subsidie naar zonneprojecten. Windenergie en biomassa streken toen veel op. Dit jaar is het nog afwachten. Het lijkt erop dat ook naar het omstreden meestoken van biomassa in kolencentrales SDE+-subsidie gaat. Omstreden, want voor de bijstook moeten bomen worden geveld. Essent krijgt in elk geval subsidie voor verbranding van houtsnippers in de kolencentrale in Geertruidenberg, de Amercentrale. Schone technieken moeten resulteren in 16 procent groene energie in 2023.

Het groene energiebedrijf Greenchoice is bang dat het opstoken van houtsnippers in kolencentrales dit jaar de meeste subsidie gaat opslokken. Greenchoice pleitte er deze week voor om subsidiegeld voor zonne-energie te garanderen, door een losse pot met geld klaar te zetten. Hoeveel grote en kleinere zonneprojecten er precies rondkomen in Nederland, moet blijken. Een goed beeld van het aantal al geplaatste panelen ontbreekt zelfs nu nog, want registreren is niet verplicht.

Fossiel randje

Gillende, brandstof verslindende motoren en duurzaamheid. Het klinkt niett als een logische combinatie. Directeur Peter Oosterbaan van TT Circuit Assen geeft dat direct toe. Maar toch is zijn organisatie 'achter de schermen' bezig met vergroening van de motorsport, door zuinige techniek. Oosterbaan is blij dat zijn groene inspanningen met het zonnepark tastbaar en zichtbaar zijn. TT Circuit Assen neemt zelf 10 procent van de stroom af.

Het leeuwendeel van de stroomopwek (4,9 MW van het park) heeft ook al een fossiel randje. Tamoil is de afnemer daarvan. Dit is de Rotterdamse eigenaar van tweehonderd tankstations door het hele land. Tamoil heeft 12,5 procent van de aandelen in Zonnepark XXL, de rest is van Groenleven en Bovemij. Tamoil-directeur Peter Etman bezweert: zijn bedrijf handelt in fossiele brandstoffen, maar het zet in op een schonere werkwijze. De oliemaatschappij wil ook groen gas verkopen als autobrandstof.

Ook het stroomverbruik van de tankstations moet groen worden. "Wij willen geen groene tickets kopen van Scandinavische waterkrachtcentrales", zegt hij stellig. "Wij kiezen voor schone energie die we zelf in Nederland opwekken." Bij nieuwe tankstations gaan panelen op het dak en worden ledlampjes geïnstalleerd. Maar dat is klein bier. Het brandstoffenbedrijf is daarom blij zich de komende vijftien jaar de grootste klant van Zonnepark XXL te kunnen noemen. Etman wil nog niet zeggen welk energiebedrijf de stroom uit Assen gaat leveren aan zijn tanklocaties.

Gedeputeerde Stelpstra geeft de initiatiefnemers van Zonnepark XXL een pluim. Deze mannen kunnen in de Sahara nog wollen sokken verkopen, geint hij, zulke volhouders zijn het. Maar toeval speelde ook rol. Sytze Bouwer van Groenleven kreeg een nieuwe buurman, een manager van Tamoil. Samen smeedden ze het plan voor een zonnepark en de motorparkeerplaats van TT Circuit Assen. Toeval bestaat.

Frank Straver

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden