'Nieuw groenfonds geen aflaat voor vervuilende bedrijven'

Van een onzer verslaggevers HAARLEM - Een groenfonds onder het motto 'Wie groen doet, groen ontmoet' moet de miljoenen op tafel brengen die Noord-Holland nodig heeft om de natuur in ere te herstellen. Wie zich aangesproken voelt kan meedoen aan een 'nationale groenloterij' of zijn spaargelden oppotten in speciale groene spaarvormen en aandelenfondsen.

Een opmerkelijke uitspraak van directeur fondswerving P. L. Vogel van de nieuwe Stichting Groenfonds Noord-Holland: “Het woord milieu zult u niet meer uit onze mond horen komen. Dat heeft een negatieve klank.” Hij kwam tot die wijsheid op basis van een enquete om het maatschappelijke draagvlak voor zo'n groenfonds te peilen. Van de geenqueteerden zei 85 procent positief bezig te zijn met groen. Dit in tegenstelling tot het begrip milieu, dat in verband wordt gebracht met afval, stank en files.

Noord-Holland geeft een kwart miljoen gulden voor de bureaukosten. Doel is om in Noord-Holland jaarlijks structureel een bedrag van vijftien miljoen gulden op tafel te krijgen. De Noordhollandse gedeputeerde F. Tielrooij, tevens vice-voorzitter van het fonds, wil proberen om het initiatief via het IPO (interprovinciaal overleg) uit te bouwen tot een landelijke collectieve actie van alle provincies. Op termijn moet dat jaarlijks 150 miljoen gulden opleveren. Dit is precies het tekort op het Natuurbeleidsplan van het Rijk.

Volgens voorzitter J. A. van Kemenade is het gelukt om een start te maken, samen met de NV Luchthaven Schiphol, het elektriciteitsbedrijf PEN, de VSB-bank en de ANWB. Schiphol heeft een begin gemaakt door 250 000 beschikbaar te stellen voor een opknapbeurt van het park van de achttiende-eeuwse buitenplaats Wester Amstel. Overigens sluit de actie aan op eerder genomen initiatieven, zoals de aanleg van het PEN-bos bij Diemen.

Tielrooy vindt het belangrijk dat het initiatief kan bogen op (provinciale) politieke steun. “Provinciale staten hebben voorwaarden gesteld. Het mag niet zo zijn dat een bedrijf dioxyne-uitstoot kan afkopen met een groenparkje. Het groenfonds is geen aflaat voor deelnemende bedrijven.”

Het groenfonds mag volgens J. A. van Kemenade niet worden gezien als een beweging “terug naar de natuur. Wat we wel willen, is herstel van de natuurlijke omgeving, die vooral de laatste halve eeuw ernstig is aangetast door industrialisatie, verstedelijking en de aanleg van wegen.”

De bouw-rage gaat nog onverminderd door. Alleen in Noord-Holland al moeten er tot 2 000 150 000 woningen bij komen, afgezien van allerlei andere bouw- en infrastructurele werken. “Dat legt een zware druk op het groen, terwijl de bevolking juist behoefte heeft aan een beter woon- en werkklimaat.”

Van Kemenade vindt dat de investeringen in het groen schraal afsteken bij de 1 500 miljard gulden die na 1950 in allerlei bouwactiviteiten is gestoken. Daarbij komt dan nog 55 miljard per jaar aan investeringen in infrastructuur.

Het groenfonds streeft ernaar dat via een project 'Groene bouwcompensatie' op den duur door het bedrijfsleven twee promille van de investeringen aan groen wordt gespendeerd. Dat levert jaarlijks ruim 100 miljoen op. “Het zou al fijn zijn, als we de helft, 55 of 60 miljoen, binnenkrijgen”, zei directeur Vogel in een vlaag van realisme. Volgens hem is gebleken dat “vrij veel” bedrijven tevens bereid zijn een project te adopteren.

De nationale groenloterij, waarvoor het rijk vergunning heeft gegeven, start over enkele maanden en zal doorlopen tot november. Het is de bedoeling een miljoen loten van vijfentwintig gulden aan de man te brengen. Er is een prijzenpakket van drie miljoen gulden. De loterij zal gepaard gaan met een campagne voor het groen, waarover overleg is met de publieke omroepen. Er is een netto opbrengst van 15 miljoen gulden haalbaar. Het groene spaar- en aandelenfonds, waarover overleg is met diverse financiele instellingen, kan dankzij de initiatiefwet-Vermeend, fiscaal aantrekkelijk worden. Er is namelijk vrijstelling mogelijk naast de bestaande vrijstelling van 1000 gulden per persoon of 2000 gulden per echtpaar voor rente en dividend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden