Nieuw geweld in buitenwijk van Sarajevo

SARAJEVO (Reuter, AFP) - Bij incidenten in Dobrinja, een buitenwijk in het westelijk gedeelte van Sarajevo, zijn gisteren drie Bosnische moslims gewond geraakt. De Navo heeft extra troepen ingezet in de wijk, waar zowel moslims als Serviërs wonen.

Twee mannen zijn er ernstig aan toe. Onbekenden ranselden hen af en schoten hen door de benen. Bij een ander incident werd een politieagent onder vuur genomen. Volgens de Navo is het de laatste tijd in toenemende mate onrustig in de wijk, waar dwars doorheen de administratieve grenslijn tussen de Bosnisch-Kroatische en de Bosnisch-Servische republiek loopt. Het exacte tracé van die grens is omstreden en dat heeft de afgelopen tijd een aantal gewelddadige incidenten opgeleverd.

Het nieuwe geweld verhoogt de spanning in de aanloop naar de Bosnische verkiezingen, die op 14 september zullen worden gehouden. De OVSE, die de verkiezingen organiseert, meldde gisteren dat van 8 000 van de 28 000 mensen op de kieslijsten de definitieve kandidatuur nog twijfelachtig is, omdat hun naam niet voorkomt op de lijst van kiesgerechtigden. Die lijst is opgesteld na de census van 1991. Slechts 12 kandidaten zijn tot nu toe echter definitief afgewezen.

De OVSE besluit morgen of in een aantal Bosnische gemeenten, met name in het Servische gedeelte van Bosnië, de verkiezingen zullen worden uitgesteld in verband met fraude bij de registratie van kiezers. De Bosnische moslimleiders hebben uitstel van de stembusgang in een aantal steden geëist, omdat Bosnische Serviërs zich massaal zouden laten registreren in plaatsen die vroeger een moslimmeerderheid kende.

De door de Navo-geleide vredesmacht Ifor heeft zaterdag sancties opgelegd aan het Bosnische regeringsleger wegens schending van het bestandsakkoord. Alle helikoptervluchten van het Bosnische leger zijn voor onbepaalde tijd verboden, evenals troepenbewegingen in de regio van Bihac, in Noordwest-Bosnië. Ifor had in de nacht van vrijdag op zaterdag een konvooi bussen betrapt, die honderden pas opgeleide soldaten naar Bihac brachten. Ook heeft Ifor helikoptervluchten gezien waarvoor geen toestemming was verleend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden