Nieuw geluid in de Kamer: Baudet wil minder immigratie en geen EU

Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie.Beeld Photo News

Forum voor Democratie is een van de nieuwe partijen in de Tweede Kamer. De partij ziet de multiculturele samenleving als een bedreiging voor de Nederlandse identiteit.

Met publicist Thierry Baudet en advocaat Theo Hiddema krijgt het Binnenhof er niet alleen twee markante persoonlijkheden bij, hun Forum voor Democratie draagt ook opvallende standpunten uit. De partij is de enige hoop om Nederland van een dreigende ondergang te redden, zei Baudet op een congres in januari.

Volgens Baudet staat Nederland voor 'misschien wel de grootste en meest existentiële dreiging ooit'. Grondoorzaak is dat 'het Westen lijdt aan een auto-immuunziekte', waarbij de politieke elite 'zich tegen ons heeft gekeerd'.

Onder invloed van haar ziekte staat de elite grootschalige migratie uit andere culturen toe. "Kwaadwillende, agressieve elementen worden ons maatschappelijk lichaam in ongehoorde aantallen binnengeloodst." De werkelijke gevolgen hiervan, zoals geweld in asielzoekerscentra, worden verdoezeld. Bij een andere lezing in Maastricht beschuldigde Baudet de 'met een geestelijk virus besmette politieke elite' ervan 'het Nederlandse volk homeopathisch te verdunnen met alle andere volken zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan.'

Brusselse bureaucratie

Tegelijkertijd geven politici de Nederlandse soevereiniteit weg aan de EU. Van buiten lijkt het alsof landen nog iets te zeggen hebben, maar volgens Baudet is de EU in feite een superstaat geregeerd door een Brusselse bureaucratie, zo zei hij vorig jaar. "De speelruimte van de lidstaten is gereduceerd tot vrijwel nul."

Nationale politieke leiders gaan hier volgens Baudet mee akkoord omdat zij later een goedbetaalde baan in Brussel kunnen krijgen. In de Nederlandse 'nepdemocratie' gebeurt iets soortgelijks. Minder dan 10.000 leden van politieke partijen verdelen alle baantjes. Als afleidingsmanoeuvre voeren zij 'schijndebatten' in de Tweede Kamer die dagelijks door een 'gecoöpteerde publieke omroep' worden uitgezonden.

FvD zal hierin volgens Baudet als het 'vlaggenschip van de renaissancevloot' verandering brengen. De partij heeft inmiddels 6000 leden. Een opleidingsinstituut en lokale afdelingen moeten een 'nieuwe elite' voor Nederland opleiden.

Baudet wil Nederland uit de EU halen, strenge grenscontroles en een restrictief immigratiebeleid invoeren, de publieke omroep saneren en meer referenda. Ook wil de partij onder meer de banden met Rusland aanhalen.

Lees ook: 'Er is veel domheid voor nodig om jezelf zo te bewieroken als Thierry Baudet'
Lees ook: 'Baudets partij is juist geen forum voor democratie'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden