Nieuw 'gala van de godgeleerdheid'

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Godgeleerden krijgen op 21 juni hun Nacht van de Theologie. Katholieken en protestanten trekken samen op voor een discipline die volgens de organisatoren van de Nacht nog altijd springlevend is, en 'overal goed voor'.

Coördinator Tom Mikkers van de Nacht van de Theologie verwacht dat dit 'gala van de godgeleerdheid' in de Hermitage in Amsterdam een 'stijlvolle vrolijke midzomeravond' wordt. De datum is niet toevallig gekozen. Mikkers: "De theologie heeft al eeuwen een band met de langste nacht, Kerst. En vanaf dit jaar dus ook met de kortste nacht."

"Zonder theologie snap je de actualiteit niet echt", zegt Mikkers. Daar is schrijfster Désanne van Brederode, katholiek van huis uit, het 'helemaal mee eens'. Ze presenteert met Trouw-journalist Lodewijk Dros de Nacht; samen interviewen ze tijdens een diner pensant spraakmakende theologen.

Dros is theoloog, Van Brederode filosoof. Theologen zijn leuker dan filosofen, zegt Van Brederode. "Je zou het niet denken, maar filosofen gedragen zich vaak competitief en vrijblijvend. Bij theologen staat er meer op het spel: ze kunnen hun geloof verliezen. Ze zijn nieuwsgieriger. Zij kunnen duidelijkheid verschaffen in ingewikkelde maatschappelijke kwesties, want ze snappen de achtergronden ervan, weten dat die met overtuigingen samenhangen, grijpen terug op de wortels ervan."

Studente theologie Elsbeth Gruteke, beter bekend als presentatrice bij EO-radio ('Dit is De Dag'), beaamt dat. Ze heeft, zegt ze, als journaliste veel profijt van de inzichten die ze opdoet in de theologie - deze week nog bij de debatten over ritueel slachten en grondrechten. Ze verwacht dat de Nacht van de Theologie het beeld van 'theologen in een studeerkamer' wat gaat corrigeren. "Maar het is natuurlijk allereerst een leuk feest voor theologen."

De Nacht van de Theologie wordt gesteund door onder meer Trouw, de Protestantse Kerk Amsterdam, uitgeverij Meinema en de faculteit Katholieke Theologie in Tilburg.

Twee prijzen
Tijdens de eerste Nacht van de Theologie wordt het beste theologische boek uit 2010 bekroond. Op de longlist van 18 titels staan onder meer de Herziene Statenvertaling en de 'Catechismus van de Compassie'. De jury bestaat uit Wim Janse (VU Amsterdam), Geurt Henk van Kooten (Rijksuniversiteit Groningen), Elianne Keulemans (Soeterbeeck Programma Radboud Universiteit), en Leo van de Wetering (boekhandel Donner Selexyz in Rotterdam). Voorzitter is Monic Slingerland (Trouw).

Daarnaast ontvangt de theoloog die op verrassende wijze theologie in de schijnwerpers zet, een podiumprijs. Onder de tien genomineerden daarvoor zijn Herman Selderhuis (bekend van zijn Calvijnactiviteiten, Refo500) en Abeltje Hoogenkamp (organisator van de Preek van de Leek in Amsterdam). De jury van de podiumprijs bestaat uit Mieke Lamers (KRO/RKK), Hennie Burggraaff (NCRV), CDA-politica Mirjam Sterk, Ida Overdijk en voorzitter Erik Jan Tillema (beiden Ikon) en journalist Theo Klein.

Het publiek kan vanaf vandaag stemmen op de 'meest spraakmakende theoloog' via www.nachtvandetheologie.nl.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden