Nieuw forensisch instituut volgende maand open

(Novum) - Politie, justitie en advocaten kunnen vanaf volgende maand terecht bij een nieuw forensisch instituut. Op 1 mei gaat The Maastricht Forensic Institute (TMFI) open, een samenwerkingsverband van de Universiteit Maastricht (UM) en DSM. Op dit moment is het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk de enige grote instelling waar justitie terechtkan.

Volgens de UM is er behoefte aan een instituut naast het NFI in Rijswijk, onder meer vanwege de steeds hogere eisen die worden gesteld aan de kwaliteit van het forensisch bewijs. Dit zou zijn ingegeven door de toegenomen maatschappelijke en politieke aandacht voor thema's als veiligheid en criminaliteit. Ook is er toenemende zorg over de kwaliteit van strafrechtspleging en neemt de vraag naar second opinions toe. Het NFI mag geen second opinion op eigen onderzoek uitvoeren.

TMFI richt zich vooral op het strafrecht. Het instituut houdt zich onder meer bezig met forensische psychologie en psychiatrie, DNA-onderzoek, chemische en materiaalkundige analyse en spraakonderzoek. Het chemisch onderzoek wordt uitgevoerd bij DSM. De rest wordt gedaan op de faculteiten rechtsgeleerdheid en psychologie van de universiteit. Studenten kunnen op termijn ook stage lopen en onderzoek doen bij TMFI.

De UM en DSM hebben hun instituut al een jaar in voorbereiding. Deze week werd een Europese subsidie toegekend, waarmee TMFI officieel kan worden opgericht. Ook de provincie Limburg heeft geld toegezegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden