Nieuw fonds moet mkb voorzien van krediet

Banken en pensioenbeheerders willen gezamenlijk gaan investeren in leningen aan middelgrote bedrijven. Rabobank, ING en ABN Amro hebben daarom samen met pensioenbeheerders MN en Syntrus Achmea een fonds opgericht dat op termijn 1 miljard euro kan uitlenen. Vermogensbeheerder Robeco zal het zogeheten NL Ondernemingsfonds beheren, zo meldden de betrokken partijen.

Het nieuwe fonds is een manier om pensioengeld in te zetten voor bedrijfsleningen. Ondernemers kunnen zich melden bij hun bank, en hebben te maken met dezelfde criteria voor een lening. Banken weigeren de afgelopen tijd steeds vaker verzoeken om bedrijfskrediet, omdat het risico voor hen te hoog is, of omdat zij minder ruimte hebben om geld uit te lenen. Door een lening voor de helft bij de bank te laten lopen, en voor de helft afkomstig uit pensioengeld, kunnen de partijen het risico delen. Voor grote beleggers als pensioenfondsen is het uitlenen aan individuele partijen vaak onaantrekkelijk omdat het te duur is alle afzonderlijke leningaanvragen te beoordelen.

Het nieuwe fonds is een van de vele initiatieven om de haperende kredietverlening aan het mkb op gang te brengen. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat banken de afgelopen jaren zeer terughoudend zijn geworden om aan kleine(re) bedrijven geld te lenen. De kredietverlening voor deze bedrijven krimpt, terwijl het mkb verantwoordelijk is voor bijna twee derde van de Nederlandse werkgelegenheid.

Branchevereniging MKB Nederland reageert verheugd. "Het is echt goed nieuws dat mkb-bedrijven naast de bank ook andere manieren krijgen om zich te financieren", zegt Rob Wolthuis, secretaris financiering bij MKB Nederland. "Nu komt 90 procent van alle mkb-financiering voor rekening van banken. Dat is een heel eenzijdige manier, die bovendien in de verdrukking komt nu banken te maken krijgen met strengere regels."

Het nieuwe fonds betekent voor kleinere bedrijven niet meteen goed nieuws. NL Ondernemingsfonds richt zich in eerste instantie op bedrijven met een minimale omzet van 25 miljoen euro, die bedragen willen lenen vanaf 5 miljoen. "Vanuit het fonds bekeken is dat begrijpelijk: het maakt nogal uit in de kosten of je 100 kleine leningen of 1 grote uitgeeft. Voor de echt kleine bedrijven, die leningen tot 250.000 euro willen, zijn er weinig alternatieven voor een bank", zegt Wolthuis. Initiatieven als crowdfunding of kredietunies lijken veelbelovend, maar zijn nog veel te klein om verschil te maken.

Toch ziet Wolthuis de oprichting van het nieuwe fonds als 'een goede eerste stap' naar nieuwe vormen voor bedrijfskredieten. Het is echter nog niet dé oplossing. "Dat pensioenfondsen zich betrokken tonen, betekent dat er misschien meer initiatieven volgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden