Nieuw factionboek van Tomas Ross: King Kong

DEN HAAG (ANP) - Een geschiedenisboek is het niet en de voetnoten ontbreken. Maar toch denkt auteur Tomas Ross genoeg archiefmateriaal te hebben verzameld om aan te tonen dat de conclusies van zijn nieuwe 'factionboek', King Kong, niet uit de lucht zijn gegrepen.

Donderdag, Veteranendag, zal de pil in de winkels liggen. King Kong was het alias van de dubbelspion Christiaan Lindemans, die de geallieerde en mislukte operatie Market Garden (1944, onder leiding van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery) aan de Duitsers zou hebben verraden. Dat was volgens Ross echter de wens van de Amerikanen, die grofgezegd liever niet zagen dat de Britten Berlijn zouden innemen.

In het boek staat verder dat Winston Churchill al negen dagen voor de Japanse aanval op de Amerikaanse militaire basis Pearl Harbor van dit plan zou hebben geweten. Hij bracht de VS echter niet op de hoogte. Een Nederlands fregat had verdachte bewegingen zoals gebruikelijk aan de Britten in Singapore doorgegeven, vertelt Ross, maar Churchill zweeg.

Englandspiel

Ook is volgens Ross de Amerikaanse geheime dienst betrokken geweest bij het Englandspiel (waarbij de Duitsers de Britten op het verkeerde been zetten) en voerde prins Bernhard in 1943, nota bene op een hacienda van een oudoom van prinses Máxima, Juan Zorreguieta, overleg met Amerikanen èn Duitsers.

Het blijft allemaal 'factie' (een samentrekking van fictie en fact), geeft Ross toe. ,,Als journalist zeg je, met twee of drie bronnen mag ik dit wel melden. Als romancier kun je wat meer conclusies aan iets verbinden, als het maar geen smaad wordt. Toch, als ze vragen waar heb je het vandaan, dan heb ik de archieven.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden