Nieuw DNA-onderzoek in Drentse moordzaak

De Drentse politie laat nieuw DNA-onderzoek verrichten in de onopgeloste moordzaak-Andrea Luten. Het 15-jarige meisje uit Ruinen werd in mei 1993 op weg van school naar huis gewurgd in de bossen van Gijsselte.

Van onze correspondente

Sinds acht maanden werken twee nieuwe rechercheurs aan het onderzoek. Zij hebben het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk onlangs gevraagd opnieuw te kijken naar haren die destijds bij het slachtoffer zijn aangetroffen. De politie hoopt dat door verbeterde technieken een verfijnder DNA-profiel kan worden gemaakt, dat zou moeten worden vergeleken met andere profielen in de (steeds meer materiaal bevattende) databank van het instituut. Overigens is niet zeker dat de betreffende haren van de dader zijn.

De politie in Groningen en Utrecht kon vorige week twee oude moordzaken oplossen, nadat het NFI nieuwe genetische profielen had opgesteld. Na vergelijking met gegevens in de databank werd een 29-jarige man uit Groningen aangehouden, die bekende dat hij in 1994 de Utrechtse Annet van Reen heeft vermoord en in 1997 de Groningse Anne de Ruijter de Wildt.

Het ging hier om twee 'koude zaken' die door speciale rechercheteams opnieuw werden onderzocht. Dat de regiopolitie Drenthe nu ook deze aanpak volgt, is vooralsnog eenmalig, zegt een woordvoerder. ,,De zaak-Luten is de enige onopgeloste moordzaak die we in Drenthe hebben.''

Door de 'cold case-aanpak', die in Amsterdam, Utrecht en Groningen sinds enige tijd wél structureel is, krijgt het NFI vaker het verzoek om nog eens naar DNA-sporen te kijken. De technische ontwikkeling maakt het mogelijk een profiel te maken dat meer genetische kenmerken bevat. Dat verkleint de kans dat meer dan één persoon aan datzelfde DNA-profiel beantwoordt.

,,Die kans is nu een op twee miljard'', zegt onderzoeker A. Kloosterman van het NFI. ,,Zeven jaar geleden was dat nog een op de paar duizend. De bewijskracht van een DNA-profiel is dus sterk toegenomen.''

Ook zijn onderzoekers nu in staat uit minder materiaal toch een profiel samen te stellen en kan een profiel worden verkregen uit sporen die eerder niet geschikt waren. Het beste spoor is een sigarettenpeuk. In 95 procent van de gevallen levert dat een goed profiel op.

Met een haar lukt het slechts in minder dan dertig procent van de gevallen. Voor een betrouwbaar profiel is een haarwortel nodig. ,,Met een uitgevallen haar kunnen wij niks'', zegt Kloosterman. Wel zijn Engelse DNA-deskundigen in staat van zo'n haar een andersoortig DNA-profiel te maken.

,,Dat levert een mooie aanwijzing op, maar meer ook niet."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden